26.5.22

Βγάζει λάδι τους ιδιώτες...


Στα μαλακά ρίχνει η κυβέρνηση τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος με βάση την τροπολογία που έφερε στη Βουλή για τη φορολόγηση των υπερεσόδων. Ως φαίνεται, προκύπτει μια υποκριτική υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φορολόγηση των υπερκερδών των... καθετοποιημένων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 90%, με παρέμβαση η οποία στοχεύει να τα απομειώσει ακόμα περαιτέρω σε σχέση με το ήδη δημοσιευμένο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου, η έκτακτη εισφορά για το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 υπολογίζεται ως:  Έκτακτη Εισφορά=90%*.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα της ΡΑΕ εκτίμησε τη διαφορά του μεικτού περιθωρίου κέρδους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και αποτύπωσε τα σχετικά μεγέθη, όπως η αφαίρεση εκπτώσεων, πακέτων σταθερών τιμολογίων κ.ά.

Το παραπάνω φαίνεται να αποτελεί ένα «μαγείρεμα» για να μειωθούν τα υπερκέρδη.

Το μόνο που με αστερίσκους φαίνεται να δέχεται η ΡΑΕ ήταν η αφαίρεση των εκπτώσεων στην προμήθεια, ενώ για τις έμμεσες εκπτώσεις λόγω σταθερών τιμολογίων το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα εν λόγω τιμολόγια, όπως αποτυπώνεται από τις οικονομικές καταστάσεις τους, οδήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης σε ζημιές τους προμηθευτές, το οποίο ερμηνεύεται από τους προμηθευτές ως έμμεσες εκπτώσεις».

Εκτός Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021

Από κει και πέρα, με βάση την τροπολογία, αφαιρούνται οι μήνες Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021 αν και υπήρχαν υπεκέρδη, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, υιοθετείται η προβληματική μεθοδολογία του πορίσματος ΡΑΕ που υπολογίζει τη διαφορά μεικτού περιθωρίου κέρδους συγκρίνοντας… μήλα με πορτοκάλια.

Επικυρώνεται η μεθοδολογία εκτίμησης του ποσού στο οποίο θα επιβληθεί η «έκτακτη εισφορά του 90%», η οποία αντιβαίνει σε βασικές αρχές λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού, συμψηφίζοντας ζημιές και κέρδη μεταξύ παραγωγής και προμήθειας που αποτελούν διακριτές δραστηριότητες...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: