24.5.22

Αντιπολίτευση στη ΝΔ, αλλά πιο πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ...


Το τριήμερο συνέδριο στο Τάε Κβον Ντο επιβεβαίωσε ότι ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. οδεύει προς τις εθνικές... εκλογές χωρίς να αμφισβητούνται οι θέσεις του, αφού δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση ή αιχμή απέναντί του, ενώ δεν κατατέθηκαν άλλα στρατηγικά σχέδια. Παράλληλα, καταγράφηκε η κυριαρχία του και σε οργανωτικό επίπεδο, όπως προκύπτει από τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Οι ελπίδες από τη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. συσπειρώνουν προεκλογικά όλες τις πλευρές του κόμματος, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι θα επιτύχουν διπλάσια εκλογή βουλευτών, με τις υποψηφιότητες να τίθενται προς επεξεργασία μέσα στον Ιούνιο. Οι προσδοκίες αυτές και τα περιθώρια που δίνει η γραμμή της «αυτόνομης πορείας» συντέλεσαν σε μια τριήμερη συνεδρίαση που έμοιαζε περισσότερο με διαδικασία πανηγυρικού χαρακτήρα και τόνωσης του ηθικού, όχι όμως και με ένα πολιτικό γεγονός που ήρθε να βάλει το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο της απαλλαγής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Άλλωστε, στη φρασεολογία της ηγεσίας η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ταυτίζονται αδιάκριτα και ισοπεδωτικά, ενώ πρώτιστο διακηρυγμένο ζητούμενο είναι ο ανταγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η εκλογική άνοδος του κόμματος ώστε να αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ.

Η «γραμμή» της «αυτόνομης πορείας», του «ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ», του Νίκου Ανδρουλάκη κυριάρχησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και εκφράστηκε από την πλειονότητα των πρωταγωνιστικών στελεχών, ακόμα και από εκείνα που αποτελούν διαχρονικά το πιο αντιδεξιό στρατόπεδο, ενώ Σημίτης, Βενιζέλος και Λοβέρδος επίσης δεν διατύπωσαν διαφορετική στρατηγική.

«Οι δρόμοι μας δεν μπορούν να συναντηθούν με τη συντήρηση όποιο χρώμα και να έχει», «με μια δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, με ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού να σηματοδοτήσουμε την άρση τού συντηρητικού αδιεξόδου. Αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Ας κυβερνήσουν οι άλλοι» είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Στο ίδιο μήκος ήταν και το «γεννηματικό» στρατόπεδο, όπως εκφράστηκε και από τον δεύτερο σε σταυρούς στην Κ.Ε. απερχόμενο γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, που είπε ότι «δεν πρέπει κανείς να αφεθεί να θεωρεί πως θα γίνει πρωθυπουργός στη δική μας πλάτη ή θα εκβιάσει χωρίς συνέπειες με δεύτερες και τρίτες εκλογές». «Πρωταγωνιστές, όχι συμπλήρωμα» είπε ο Παύλος Χρηστίδης. «Όχι με τη Δεξιά» είπαν οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Τόνια Αντωνίου. «Να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του κινήματός μας σε κυβερνητικό συμπλήρωμα άλλου κόμματος, όπως συνέβη με τη Δεξιά και κινδυνέψαμε με εκλογικό αφανισμό» είπε ο Χάρης Καστανίδης.

Η στρατηγική Ανδρουλάκη φαίνεται να συντείνει στο εξής: λαμβάνοντας την τρίτη διερευνητική εντολή, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μαζί με τις προγραμματικές προτάσεις που θα θέσει, θα ζητήσει να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος. Το ίδιο θα κάνει και με το δεύτερο κόμμα. Θεωρώντας ότι αυτά θα απορριφθούν, οι δεύτερες εκλογές θα είναι η επόμενη πράξη. Αυτό εννοεί ο Ν. Ανδρουλάκης όταν λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει λύση από τις πρώτες εκλογές και «τότε θα φανεί ποιος πιστεύει στις συνεργασίες», όπως και ότι «δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις συνεργασίας στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων», με το δεύτερο να αποτελεί μήνυμα και προς διάφορες πλευρές για την πίεση που αναμένει να του ασκηθεί το βράδυ των εκλογών.

Στις δεύτερες κάλπες ο Ν. Ανδρουλάκης, προκειμένου να διατηρήσει την «αυτόνομη πορεία», μοιάζει να προσβλέπει σε μια αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ή συνεργασία του πρώτου με άλλο ή άλλα μικρότερα κόμματα - αδιάφορο σ’ αυτό το πλαίσιο αν κυβέρνηση θα είναι ξανά η Ν.Δ. Εάν ούτε αυτό συμβεί, τότε το blame game θα πιέσει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ήδη κάποια στελέχη έχουν μιλήσει για «τρίτες εκλογές». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισήμανση του στενού συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη Στέφανου Ξεκαλάκη να τεθεί σε δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος η όποια απόφαση για συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή
Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα του οργάνου συγκεντρώνει η πλευρά Ανδρουλάκη. Βουλευτές και ευρωβουλευτές συμμετέχουν ex officcio και προστίθενται στους 301 εκλεγμένους. Στην πρώτη θέση, ο επόμενος γραμματέας Ανδ. Σπυρόπουλος και στην τρίτη ο Στ. Ξεκαλάκης. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία «παπανδρεϊκών» (Καρχιμάκης 7ος, Σαχινίδης, Χαλάτση) και στελεχών που αποτέλεσαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά (2ος ο απερχόμενος γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης, 6ος ο Π. Χρηστίδης, Μ.  Όθωνας) ψηλά στη σταυροδοσία για τη νέα Κ.Ε...

Νίκος Λιονάκης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: