25.5.22

Μεγάλη ένταση και διακοπές στη δίκη Φιλιππίδη...


Εκρηκτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη με τους συνηγόρους υπεράσπισης να έρχονται σε σφοδρή αντιπαράθεση με την πρόεδρο της έδρας.

Εντάσεις, υψηλοί τόνοι και συνεχείς...διακοπές έδωσαν τον τόνο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με την ένσταση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι του γνωστού ηθοποιού από την προηγούμενη συνεδρίαση κατά της τρίτης καταγγέλλουσας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η εισαγγελέας έδρας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος, κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας, ζητώντας να απορριφθεί η ένσταση και χαρακτηρίζοντάς την καταχρηστικώς υποβληθείσα. Παράλληλα, κατήγγειλαν τους συνηγόρους υπεράσπισης για «αντιδεοντολογική δικηγορική συμπεριφορά».

«Να αναρωτηθούμε όλοι γιατί η υπεράσπιση επιλέγει ένα τριτεύον ζήτημα για να καθυστερήσει τη διαδικασία» επισήμανε ο δικηγόρος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Ζαχαρίας Σαλούστρος.

Απαντώντας, οι δικηγόροι του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κική Πακιρτζίδου, επέμεναν στην ένσταση τους. «Με βάση τη νομολογία του Αρείου

Πάγου εάν δεν είναι μέσα το παράβολο στη δικογραφία, δεν μπορείτε να τους νομιμοποιήσετε» τόνισε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ενώ η Κική Πακιρτζίδου πρόσθεσε

«Εμείς δεν κάνουμε guest star εμφάνιση στα ποινικά δικαστήρια, εμείς έχουμε γράψει νομολογία».

Η προσπάθεια της προέδρου της έδρας να μην υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις ανάμεσα στους συνηγόρους προκάλεσε την έκρηξη του δικηγόρου του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

Μ.Δημητρακόπουλος: Θα ζητήσω να έρθει επιθεωρητής να παρακολουθεί τη δίκη έτσι όπως συντονίζεστε!

Πρόεδρος: Να ζητήσετε ό, τι θέλετε! 

Η φράση που άναψε τα «αίματα»
Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την ένσταση της υπεράσπισης, με τους συνηγόρους να επιμένουν ότι πρέπει να γίνει δεκτή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πρόεδρος να επισημαίνει ότι σε περίπτωση που διαφωνούν με την παρεμπίπτουσα απόφαση μπορούν να κάνουν έφεση και αίτηση αναίρεσης.

Η φράση αυτή προκάλεσε την εκ νέου έκρηξη των συνηγόρων υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη. «Με αυτό που λέτε, δημιουργείται η εντύπωση πως μπορεί να γίνεται η δίκη για το θεαθήναι» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος ενώ η κυρία Πακιρτζίδου πρόσθεσε «είπατε μόλις στον κ. Φιλιππίδη «για μας είστε ένοχος». Αυτό είναι μεροληψία εις βάρος του κατηγορουμένου. Θέλω διακοπή να συνεννοηθώ με εντολέα μου».

Πρόεδρος : Θέλετε να φύγω να έρθετε εσείς εδώ; Είμαστε δικαστήριο πρώτο βαθμού. Κύριε κατηγορούμενε εάν έχετε κάποιο παράπονο να μου το πείτε! Ενδεχομένως επειδή είμαστε και άπειροι όπως λέει και ο κ. συνήγορος σας να κάνουμε και λάθος. Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε και εσείς τα δικαιώματα σας εάν θεωρείτε ότι μεροληπτούμε. Είμαστε πολύ νωρίς ακόμα, το δικαστήριο δεν έχει έρθει σε καμία απόφαση.

Κ. Πακιρτζίδου : Είναι απαράδεκτο να του λέτε '΄'κάντε έφεση''!

Ζ. Σαλούστρος : Τι είναι αυτά που λέτε; Έχουμε χάσει κάθε μέτρο;

Μ. Δημητρακόπουλος: Έτσι όπως το διατυπώσατε ήταν σαν να μας λέτε στην έφεση θα εκφράσετε και αντιρρήσεις σας.

Πρόεδρος : Εάν χρειαστεί...

Μ. Δημητρακόπουλος : Τώρα το λέτε αυτό.

Κ. Πακιρτζίδου: Εάν ήσασταν ο Φιλιππίδης και ήσασταν στο Κορυδαλλό δε θα λέγατε τόσο εύκολα εννοούσα κάτι άλλο...Μάλλον έχει μεταφερθεί το θέατρο εδώ πέρα, θέλω να συνεννοηθώ με κ. Φιλιππίδη. 

Η διαδικασία διεκόπη για λίγα λεπτά και όταν η έδρα επανήλθε, οι συνήγοροι του Π. Φιλιππίδη επέμεναν πως η διατύπωση της προέδρου δεν ήταν ορθή με τη δικαστική λειτουργό να τους απαντά ξανά.

Κ. Πακιρτζίδου: Η υπεράσπιση παραμένει στη θέση που σας έχει εκφράσει. Αισθανόμαστε ότι έχετε σχηματίσει άποψη για τον παρόντα κατηγορούμενο. Ο κ. Φιλιππίδης κάθε απόγευμα γυρίζει στον Κορυδαλλό ενώ έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Στον κατηγορούμενο δεν είπατε ποτέ τι προβλήματα έχει, αν θέλει νερό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση κάνατε και διάγνωση  στην μάρτυρα, λέγοντας «μήπως σας έχει πέσει η πίεση;». Ξέρετε τι μου είπε ο εντολέας μου «έχει διερωτηθεί κανείς από τηνέδρα που γυρίζω και που πάω, εγώ δηλώνω αθώος και γυρίζω στον Κορυδαλλό». Η δήλωση σας η σημερινή φέρνει μεγάλη αμηχανία και προβληματισμό στην υπεράσπιση. 

Πρόεδρος : Κύριε κατηγορούμενε, η συμπεριφορά μου απέναντι στην μάρτυρα ήταν ανθρώπινη. Προσπαθώ με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση να μπαίνω στη θέση όλων. Θέλω να έρθει η ώρα να σας ακούσω κι εάν κι εσείς δεν είστε καλά, θα κάνω το ίδιο. Ξέρω τι σημαίνει πολύ καλά και μία ημέρα στη φυλακή, πόσο δύσκολη είναι για οποιονδήποτε. 

Τι κατέθεσε η καταγγέλλουσα

Μετά από την ένταση και τις συνεχείς διακοπές, η δεύτερη καταγγέλλουσα ξεκίνησε να εξετάζεται λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Στη μάρτυρα υπέβαλε ερωτήσεις ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, άρχισε την εξέταση της μάρτυρας, ρωτώντας πως θα αντιδρούσε εάν μία γυναίκα κατήγγειλε τον αδελφό της για απόπειρα βιασμού μετά από τόσο χρόνια με αποτέλεσμα την αντίδραση και πάλι του δικηγόρου της καταγγέλλουσας και τη διακοπή της δίκης εκ νέου για λίγα λεπτά.

Όταν η έδρα επανήλθε ο κ. Δημητρακόπουλος συνέχισε την υποβολή ερωτήσεων σε αυτό το πλαίσιο.

Μ. Δημητρακόπουλος: Αν υπήρχε μια γυναίκα που έλεγε ότι βιασθηκε κατ' εξακολούθηση και της το θύμισε ένας φίλος της πως θα σας φαινόταν;

Μάρτυρας: Δε θα σας απαντήσω.

Μ. Δημητρακόπουλος: Μας είπατε ότι δεν ξεχνιέται αυτό το βίωμα.

Μάρτυρας: Εγώ μίλησα για τον εαυτό μου. Δε μπορώ να απαντήσω για άλλους.

Μ. Δημητρακόπουλος: πάντως δεν τον ξεχνάει;

Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά δε θα ξεχνουσα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποτέ συνέβη η απόπειρα βιασμού κατά τη δικιά σας άποψη;

Μάρτυρας: Την ημέρα ακριβώς δεν μπορώ να σας την πω. Το τοποθετώ όμως περί τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου του 2010.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποσά χρόνια πέρασαν για να κάνετε την καταγγελία;

Μάρτυρας: 11.

Παράλληλα, η μάρτυρας σημείωσε ότι προχώρησε στην καταγγελία της έπειτα από την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, για να προσθέσει, όμως ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε γνωστοποιήσει το περιστατικό σε κάποιους, ανάμεσά τους και ο σύζυγός της.

Πρόεδρος : Δηλαδή το 2013 όταν είχατε μιλήσει σε κάποιους ανθρώπους είχατε πει και όνομα ή μόνο το περιστατικό;

Μάρτυρας: Στο σύζυγο μου με όνομα, σε φίλους σε κάποιους είχα πει και όνομα και σε άλλους μόνο το περιστατικό. Σε κάποιους από εκείνους που το ανέφερα δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Μου πρόσθεσαν και αλλά περιστατικά.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πως δεν το είπε κανείς πουθενά;

Μάρτυρας: Τα άτομα αυτά δεν το έκαναν αυτό ποτέ.

Μ. Δημητρακόπουλος: Όλοι μετά τη Μπεκατωρου ε;

Μάρτυρας: Για μένα η Παπαχαραλάμπους, Δροσακη και Αναστασοπούλου ήταν

Μ. Δημητρακόπουλος: Μιλήσατε με αυτές;

Μάρτυρας: όχι, δεν τις γνώριζα.

Μ. Δημητρακόπουλος: απλώς πληροφορηθήκατε τις καταγγελίες; Τον κατήγγειλαν για βιασμό;

Μάρτυρας: όχι. Αλλά τον κατήγγειλαν για παραβατική, κακοποιητική, σεξουαλικη συμπεριφορά και εκδικητική. 

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 27 Μάϊου. 
Δεν υπάρχουν σχόλια: