25.5.22

Έκθετη η κυβέρνηση...


Έκθετη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόϊντ Ώστιν, που... ανέφερε ε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής για το τι συμβαίνει.

Επισημαίνει μάλιστα ότι τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης, αφού μέχρι πρότινος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διέψευδε την συνέχιση αποστολής οπλικών συστημάτων στο ουκρανικό μέτωπο. «Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός ότι η αποστολή «δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της» (σ.σ όπως υποστηρίζει ο ΥΠΕΘΑ)» σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιάστηκαν στα πράσα
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόϊντ ¨Ωστιν εξέθεσαν την κυβέρνηση που ουσιαστικά … «πιάστηκε στα πράσα». Έτσι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωνε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ότι δεν τίθεται θέμα νέας αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία. Επίσης στις 18 Απριλίου, με αφορμή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως δεν είναι αληθές «ότι στείλαμε έξι φορές όπλα αλλά αυτά που στείλαμε πήγαν με έξι δρομολόγια». Όμως με χθεσινή του ανάρτηση στα social media παραδέχθηκε ότι έλεγε ψέματα. Σε αυτήν ανέφερε πως «η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο».

Θυμίζουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολλές φορές εγκαλέσει την κυβέρνηση για την τακτική της αυτή. Δηλαδή της επίδειξης «προθυμίας» στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτή αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα.Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι τομεάρχες για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας. Όπως επισημαίνουν «ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον;». Μάλιστα θέτουν σειρά θεσμικών ερωτημάτων: «Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες; Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη λάβει όλες τις σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ζητώντας από την κυβέρνηση «την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά με τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία και τις σχετικές ειλημμένες -όπως όλα δείχνουν- αποφάσεις». Επίσης ήδη για το θέμα αυτό ο Θοδωρής Δρίτσας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Άμυνας. Σε αυτήν μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ούτε να αποσαφηνίσει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, παρά την κατακραυγή από όλα τα κόμματα για την επικίνδυνη αυτή πολιτική που αλλάζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και θέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής».

Δεν είναι η πρώτη φορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση απαντά με ασάφεια ή …δεν απαντά σε αντίστοιχα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και για την πρώτη αποστολή όπλων στην Ουκρανία που ανακοίνωσε προ μηνών η κυβέρνηση δεν υπήρξε σαφής ενημέρωση, ενώ ερωτήματα μένουν αναπάντητα και άλλες κινήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 5 Απριλίου ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας, Γιώργος Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Άμυνας σχετικά με την αποστολή αντιαεροπορικού ουλαμού 4 στοιχείων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Γ.Τσίπρας έθεσε το ερώτημα του αν ισχύουν δημοσιεύματα που έκαναν αυτές τις αναφορές, τονίζοντας πως «τέτοιου είδους επιλογές, όπως και η προηγηθείσα αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που δεν επιδέχεται κανενός είδους επιπολαιότητα»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: