24.5.22

Η επιτήρηση φέρνει πιο κοντά τις κάλπες...


Σε επιτήρηση παραμένει η Ελλάδα, λόγω του υψηλού της χρέους, ενώ η Κομισιόν θέτει ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι το... οποίο ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικές εξελίξεις.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την παράταση της «ρήτρας διαφυγής» και για το 2023, που σημαίνει ότι οι χώρες - μέλη μπορούν να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική. Ωστόσο, οι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να πατήσουν φρένο στις δαπάνες, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε έμφαση, μέσω δημόσιας τοποθέτησής του, στο ενδεχόμενο να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης.

Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές, για την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του Κτηματολογίου, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημεία στα οποία έχει μείνει πίσω η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Παράθυρο ακόμη και για παράταση της εποπτείας

Τονίζει πως η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος, ύψους 740 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απόρροια πλαισίου συμφωνίας, η οποία είχε γίνει επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2018 είχε συμφωνηθεί η μεταμνημονική εποπτεία να διαρκέσει έως και τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα λήξει σε ένα τρίμηνο, αλλά αφήνεται ένα παράθυρο για παράταση.

Φρένο στις δαπάνες

Επίσης χθες δημοσιοποιήθηκε και νέα έκθεση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία περιέχει τα συμπεράσματα της Κομισιόν σχετικά με την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών σε 12 κράτη - μέλη.

Στη χειρότερη θέση βρίσκονται τρία κράτη - μέλη, που είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «υπερβολικές ανισορροπίες».

Επτά κράτη - μέλη, που είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες.

Μόνο δύο χώρες, η Ιρλανδία και η Κροατία, δεν αντιμετωπίζουν πλέον ανισορροπίες.

Υπερβολικές ανισορροπίες

Για την Ελλάδα, οι «υπερβολικές ανισορροπίες» έχουν πηγή προέλευσης το υψηλό χρέος, το οποίο κινείται πέριξ του 200%, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και την επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα κράτη - μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι οδηγούν την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, καθότι η ενεργειακή κρίση και η προβληματική αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβαρύνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Βόμβα χρέους

Όπως έγραψε η κυριακάτικη ΑΥΓΗ, το συνολικό χρέος της χώρας φτάνει τα 607 δισ. ευρώ ή αλλιώς περίπου 3,4 φορές το ελληνικό ΑΕΠ. Οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πολυεπίπεδη κρίση τιμών χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης, κάτι το οποίο δυσχεραίνει τα πράγματα, τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικονομία γενικότερα.

Όσο περνάει ο καιρός βαθαίνουν οι φόβοι για στάση πληρωμών από τους πολίτες εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας, με το ιδιωτικό χρέος να φτάνει τα 252,4 δισ. ευρώ...

Γιάννης Αγουρίδης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: