27.5.22

Υπόλογος για τη βία ο Κυριάκος Μητσοτάκης...


Πρόσφατα ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους νέους –επιστήμονες στην πλειονότητά τους– έφυγαν τα χρόνια της μεγάλης κρίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα, που διαθέτει «ένα εξαιρετικό περιβάλλον» εργασίας και ζωής, ενώ τους υπέδειξε πως τα χρήματα δεν είναι το παν, πρέπει να ζουν τη... ζωή «λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά».

Οι νέοι αντέδρασαν με χιούμορ και οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πρόκληση του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ η ανεργία των νέων φτάνει το 30% και τέσσερις στους 10 ζουν ακόμα στο παιδικό δωμάτιό τους. Χθες, η κυβέρνησή του φρόντισε να διαλύσει τα νέφη της ρητορικής της, δείχνοντας στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τη νέα γενιά και τι ρόλο τής επιφυλάσσει.

Στο ΑΠΘ, το πρώτο Πανεπιστήμιο όπου η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, εδώ και μέρες στήνεται ένα θέατρο βίας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της πρυτανικής αρχής.

Με πρόσχημα τη δημιουργία βιβλιοθήκης στον χώρο όπου δεκαετίες στεγαζόταν μια φοιτητική κατάληψη, ένστολοι και ασφαλίτες τραμπουκίζουν τους φοιτητές. Χθες, τα όργανα του κ. Θεοδωρικάκου, που μέρες τώρα επιμένει πως «η βιβλιοθήκη θα γίνει πάση θυσία» (την ίδια διατύπωση είχαν χρησιμοποιήσει για τις Σκουριές), χτύπησαν απρόκλητα και αναίτια τους φοιτητές μέσα στο σπίτι τους, το Πανεπιστήμιο.

Ένας κρανοφόρος, παραβιάζοντας κάθε κανόνα εμπλοκής, έριξε σε ευθεία βολή από μικρή απόσταση βομβίδα κρότου-λάμψης προς τους φοιτητές. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό, θυμίζουμε ότι το 2011, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του και έμεινε ανάπηρος όταν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης έσκασε σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό του, απελευθερώνοντας λάμψη 3.000.000 κεριών και κρότο έντασης 170 ντεσιμπέλ.

Ένας φοιτητής, ένα παιδί μόλις 21 χρόνων, αυτή τη φορά χτυπήθηκε κατά πρόσωπο και έχασε –ελπίζουμε μόνο προσωρινά– την ακοή του. Αυτό το Πανεπιστήμιο ονειρεύεται η κυβέρνηση: στην υπηρεσία της αγοράς και στο έλεος της αστυνομίας, χωρίς φοιτητικές παρατάξεις και πολιτική ζωή και με σιγή νεκροταφείου.

Αυτή την κοινωνία κατασκευάζει για τους νέους: με φτηνή ή καθόλου εργασία, με μισές ζωές και καθόλου διεκδικήσεις. Η χθεσινή πρόκληση της αστυνομίας –δηλαδή της κυβέρνησης– δεν είναι προς τους φοιτητές, αλλά προς όλους μας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: