17.5.22

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πελόζι...


...λίγο πριν την ομιλία στο Κογκρέσο...
Στο Αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα απευθυνεί στα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εκεί τον υποδέχθηκε η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, με την οποία αυτή την ώρα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση...

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό  της Ελλάδας στο Καπιτώλιο.  Η  Ελλάδα, όπως ξέρετε, είναι η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για εμάς στην ίδρυση του κράτους μας και έπειτα εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες όταν καθιέρωσαν τη δική τους δημοκρατία πριν από 201 χρόνια. Δεν μπορέσαμε πέρυσι λόγω του Covid, αλλά θα το γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο σε μια όμορφη τελετή φιλικού καλωσορίσματος» είπε η κ. Πελόζι στις πρώτες δηλώσεις που έκαναν κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, από πλευράς ασφαλείας, και στην αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος για τη βοήθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες απ' την βίαιη εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορονοϊού. «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι μάθαμε από τους Έλληνες, έμαθαν από εμάς και τώρα ως δημοκρατικά έθνη, με χαρά καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο», είπε ακόμα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Καταδείξατε την κοινή πορεία των δημοκρατιών μας. Πράγματι η δημοκρατία σας ακολουθεί. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα πριν από 25 αιώνες. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από τον δικό σας αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 ετών οι δύο χώρες μας είχαν παράλληλες πορείες. Πολεμήσαμε απ' την ίδια πλευρά κατά την διάρκεια δυο παγκοσμίων Πολέμων. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, αλλά σήμερα χαίρομαι που μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Και είναι μεγάλη μου τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο και να πω περισσότερα γι΄ αυτή τη ξεχωριστή σχέση αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζου οι δημοκρατίες σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: