18.5.22

Πείνα, φτώχεια, καντήφλα (κι ο Σκυλακάκης το γλεντάει!)...


Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το ξαναπώ, αλλά έχω διάβασμα! Ναι, έτσι ακριβώς, χωρίς εισαγωγικά, διάβασμα με τη σέσουλα παρακαλώ. Δεν πίστευα ότι θα το ξαναπώ, ιδίως μετά απ’ το Λύκειο, γιατί στα φοιτητικά τα χρόνια περισσότερο ρεμπέλευα παρά ήμουνα σκυμμένος πάνω απ’ τα βιβλία. 

Ευτυχώς ήρθε ο Θεοδωρικάκος Παναγίτσα μου, φτου φτου, να... βάλει μια τάξη στα πανεπιστήμια να ξαναγυρίσουν τα φυντάνια του έθνους στα μαθήματα και να μην ασχολούνται με κινητοποιήσεις. Άγιο είχαμε που μας έτυχε αυτός ο άνθρωπος κι έβαλε τα ΜΑΤ στις σχολές!

Αλλά έλεγα για το διάβασμα. Κάθε Σάββατο λοιπόν κάθομαι και διαβάζω όλες τις εφημερίδες της εβδομάδος που μου έχουν ξεφύγει και δεν έχω προλάβει να τις πιάσω στα χέρια μου. Τις αγοράζω δηλαδή, αλλά με τέτοιο κόλλημα στο διαδίκτυο (κι εγώ το περνάω, όχι μόνο εσύ…) καμιά φορά μένουν αδιάβαστες ως το ΣουΚού. Και πέφτει διαβασματάκι για να μη χάνω τα καλύτερα. Γιατί τα καλύτερα είναι όντως στα φύλλα και όχι στις οθόνες.

Οπότε πάμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις σε αυτό που λέω στον τίτλο. Στην πείνα, στη φτώχεια και στην καντήφλα. Διαβάζω στην «Καθημερινή» ότι ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ καλείται πλέον να καλύψει δαπάνες 918 ευρώ. Αν το ίδιο νοικοκυριό πλήρωνε πέρυσι το 75% του εισοδήματός του για νοίκι, τρόφιμα, ρεύμα, θέρμανση και μετακινήσεις, τώρα απαιτείται το 88% του εισοδήματός του. Επομένως θα κληθεί ν’ αλλάξει –εάν δεν το κάνει ήδη- πολλές αγοραστικές συνήθειες ή ακόμη και να αναζητήσει μικρότερο σπίτι ή να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε απλά ελληνικά; Σε απλά ελληνικά, φτωχοποίηση το λένε κι όλα τα παιδάκια κλαίνε!
Έχει και συνέχεια όμως το στόρι. Διαβάζω στην «Αυγή» ότι αυξήθηκαν 22 % τα έλαια, 14 % τα κρέατα, 13 % τα λαχανικά και 11,7 % τα γαλακτοκομικά, ενώ συνολικά 10 % υψηλότερη είναι η τιμή στο ψωμί. Κι από την άλλη εν έτει 2021 το 49 % των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα λάμβανε μεικτές αποδοχές μέχρι 1.100 ευρώ το μήνα, σαν να λέμε περίπου 780 ευρώ καθαρά.

Σε απλά ελληνικά; Σε απλά ελληνικά έκατσες στο παγωτό και πώς να σηκωθείς τώρα;

Σας υποσχέθηκα όμως και Σκυλακάκη στον τίτλο. Όπως διάβασα στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, φρόντισε να βάλει ένα τέλος στα όνειρα των μικρομεσαίων για περαιτέρω ενισχύσεις, δηλώνοντας ότι με τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση «έκανε ό,τι μπορούσε» και γειά σας για φέτος.

Σε απλά ελληνικά; Σε απλά ελληνικά, αν νόμιζες ότι θα βρεις τη γωνία στο δίευρω, ξέχασέ το καλύτερα!

Κι ένα τελευταίο από τη «δημοκρατία». Δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή δημοσκόπηση της εταιρείας RealPolls όπου, μεταξύ άλλων, ρωτάγανε το πόπολο για το πόσο ικανοποιημένο είναι από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Απάντηση; Καθόλου ικανοποιημένο δήλωσε το 51,1 %, λίγο ικανοποιημένο το 21 %, αρκετά ικανοποιημένο το 19,5 % και πολύ μόλις το 7,7 %.

Όσο δε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί δικαστικά, το 49,2 % απάντησε «συμφωνώ», το 23,7 % απάντηση «συμφωνώ, αλλά το θεωρώ ανέφικτο», το 13,4 % απάντησε «διαφωνώ» και το 13,7 % απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Σε απλά ελληνικά; Σε απλά ελληνικά, σανό μας ταΐζουν όλη μέρα, αλλά καμιά φορά δεν τον τρώμε!...

Χρήστος Ξανθάκης

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: