24.5.22

Ανοιγοκλείνει την πόρτα της συγκυβέρνησης...


Όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει στις 29 Μαρτίου για πρώτη φορά ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με το τότε ΚΙΝΑΛ, είχε προκαλέσει αίσθηση...

Η Νέα Δημοκρατία όμως έκανε αμέσως ξανά στροφή στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, καθώς εξάλλου ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να δηλώσει ότι δε θα δώσει “σωσίβιο σε μία κυβέρνηση που βυθίζεται”- αν και ουσιαστικά δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές.

Και στο συνέδριο της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης έδωσε τη γραμμή, που ακολούθησαν με πάθος όλα τα γαλάζια στελέχη: “Ισχυρή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, θέλοντας έτσι και να συσπειρώσει την κομματική βάση και να απευθυνθεί στο κεντρώο ακροατήριο.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πάντως ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, άνοιξε ξανά την πόρτα της συγκυβέρνησης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: “Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”.

Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε ξανά επικοινωνιακά την πόρτα (όχι όμως εντελώς) διαψεύδοντας ότι έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία και δηλωνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ “έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να διαμορφώσει μία συγκροτημένη πρόταση”.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επισήμως αποκλείει τη συνεργασία με τη ΝΔ, τουλάχιστον με οτν Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, αλλά η έντονη παρουσία των εκσυγχρονιστών στο συνέδριο άλλα δείχνει.

Στελέχη του εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που είχαν μείνει εκτός διακυβέρνησης παρά τις στενές σχέσεις με την ηγεσία Μητσοτάκη, φέρονται εξάλλου εδώ και καιρό να έχουν επενδύσει στην “επιστροφή” τους μέσω του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε πιο σημαντικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Πρόσωπα επομένως όπως η Άννα Διαμαντοπούλου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα συνδετικό κρίκο την επομένη των εκλογών.

Όμως φυσικά ούτε τη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, συμφέρει να προαναγγείλουν οριστικά ένα μελλοντικό “γάμο”, αφού στο μεταξύ διαγκωνίζονται για την ψήφο των κεντρώων αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων. Το δίλημμα της ΝΔ είναι βέβαια ότι δεν μπορεί ούτε να αποκλείσει το (διόλου απίθανο άλλωστε) ενδεχόμενο (νέας) συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα πρέπει να προετοιμάσει και τη δεξιά βάση.

Το γεγονός ότι ΝΔ- ΠΑΣΟΚ έχουν συγκυβερνήσει επί Σαμαρά- Βενιζέλου δεν αποτελεί εξάλλου και ιδιαίτερα πειστικό επιχείρημα για τους δυσαρεστημένους δεξιούς, που μάλλον θα ήθελαν να ξεχάσουν ότι συνεργάστηκαν με τον “προαιώνιο εχθρό” μπροστά στο νέο αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη κάποιοι στη ΝΔ θεωρούν ότι το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί και ένα καλό λόγο ώστε οι δεξιοί ψηφοφόροι να συσπειρωθούν για να δώσουν την αυτοδυναμία εκ δεξιών...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: