25.5.22

Μάγος ο Χατζηδάκης!...


Εξαφάνισε 300.000 (εκκρεμείς) συντάξεις...

Αφού πρώτα πήρε παράταση δύο μηνών από την Κομισιόν για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων (σ.σ:. το θέμα παραπέμφθηκε στη μεθεπόμενη 15η αξιολόγηση) υποσχόμενος ότι θα έχει ολοκληρώσει την έκδοση περισσοτέρων από 300.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο, χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι ο ΕΦΚΑ έχει τελειώσει με τις εκκρεμότητες μέχρι και το 2019, ενώ αφενός υπάρχει το στοκ των 65.000 παράλληλων συντάξεων που... καθυστερούν τουλάχιστον έξι χρόνια, αφετέρου μόνο οι επικουρικές που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους (από το 2018 και μετά) ξεπερνούν τις 80.000.

Βεβαίως, μιλώντας εκ του ασφαλούς στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «ρεκόρ όλων των εποχών στις αποφάσεις για κύριες συντάξεις που αυξήθηκαν κατά 83% σε σχέση με το 2019», ενώ βέβαια δεν αναφέρθηκε στη νέα διάταξη που καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων / συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης, που θα οδηγήσει με διαδικασίες fast track στην απόρριψη εκατοντάδων χιλιάδων αιτημάτων συνταξιοδότησης.

Αντιθέτως, τόνισε ότι «κάνουμε την τελική “επίθεση” στο στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων με την εισαγωγή των θεσμών των “συντάξεων εμπιστοσύνης” και των “συντάξεων fast track”, με στόχο να κλείσουμε με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι».

Δίκτυο: Λαθροχειρία

«Τέτοια λαθροχειρία σε βάρος δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να σκεφτεί. Συγχαρητήρια για τον υπουργό Εργασίας. Άξιος ο μισθός του Κωστή Χατζηδάκη. Οι συνταξιούχοι όμως και ειδικά όσοι ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών για να λάβουν τη σύνταξη που έχουν χρυσοπληρώσει με τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δεν ξεχνούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τονίζοντας ότι ουσιαστικά με την τροπολογία (διάταξη) θα έχουμε πλέον μια «βιομηχανία» απορριπτικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ενώ η αφαίρεση του δικαιώματος της ακρόασης τονίζει ότι είναι κατάφωρα αντισυνταγματική:

«Μόνο ένας “μάγος” της κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσε να το πετύχει. Για όσους έχουν ακόμα απορία για τον τρόπο, τους παραπέμπουμε στην επίμαχη τροπολογία. Εφεξής, οι ασφαλισμένοι - υποψήφιοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Άρα, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απορρίπτουν μια αίτηση συνταξιοδότησης, δεν θα μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να δικαιωθούν. Άρα αφενός η εκκρεμότητα δεν θα υφίσταται, αφετέρου η σύνταξη δεν θα απονέμεται. Χάνοντας το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης, οι ασφαλισμένοι θα περιμένουν μετά την έκδοση της απορριπτικής συνταξιοδοτικής πράξης να ασκήσουν ένσταση κατά αυτής, περιμένοντας για μήνες ή και χρόνια χωρίς να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Πρόκειται για ολοφάνερη αντισυνταγματική διάταξη, αφού στερεί από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα της υπεράσπισης. Είναι ξεκάθαρος ο λόγος που πήγε στα κρυφά στην Βουλή. Δεν ήθελε η κυβέρνηση της Ν.Δ. να προκαλέσει αντιδράσεις. Θέλει να πείσει για το αγαθό των προθέσεών της, με την επίφαση της μείωση των εκκρεμοτήτων. Μόνο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ως διά μαγείας…»...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: