23.5.22

Διερευνητικές Μαξίμου για πρόωρες εκλογές...


Τα δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου ή τις 2 Οκτωβρίου δεν ήρθαν καθόλου τυχαία.  Όπως καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το γεγονός ότι δεν υπήρξε σθεναρή διάψευση των δημοσιευμάτων από το Μαξίμου. Στην πραγματικότητα, οι διαρροές αυτές ήταν απολύτως κατευθυνόμενες.

Εδώ και δύο εβδομάδες επανήλθαν στο... τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη οι εισηγήσεις συνεργατών του για πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο είτε να στηθούν κάλπες ακόμα και νωρίτερα, τον Ιούλιο. Το πρώτο σενάριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ωστόσο οι υποστηρικτές τού δεύτερου επιμένουν ότι τον Σεπτέμβριο η Ν.Δ. θα έχει ήδη χάσει σημαντικές δυνάμεις. 

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον στόχο για εξάντληση της τετραετίας και προσανατολίζεται σε κάλπες το αργότερο το φθινόπωρο, καθώς τα αδιέξοδα στην οικονομία θα τις καταστήσουν εντέλει αναγκαστικές.

Ο δύσκολος χειμώνας του 2022-2023

Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι παραδέχονται ότι η ακρίβεια θα συντροφεύει την Ευρώπη για τους επόμενους πολλούς μήνες. Ανεξάρτητα από την έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει μπει για τα καλά σε ψυχροπολεμική φάση, κάτι που θα μεταφραστεί σε υψηλό κόστος στην προμήθεια φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών. Ιδιαίτερα η Ελλάδα, στην οποία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (άρα και όλη η ατμομηχανή της οικονομίας) είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, πρόκειται να συνεχίσει να βλέπει τον πληθωρισμό της να καλπάζει και να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Παράλληλα, όμως, η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρότατες προκλήσεις στα δημοσιονομικά. Αφενός το συνολικό χρέος έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, κάτι που δημιουργεί κλίμα για επιβολή πολιτικής λιτότητας τους επόμενους μήνες (βλέπε σελ. 17). Αφετέρου οι Βρυξέλλες διαβάζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσουν τη χώρα μας υπό καθεστώς εποπτείας και περιορισμών, παρά τη χαλάρωση των γενικών δημοσιονομικών κανόνων (βλέπε σελ. 24).

Τα παραπάνω θεωρούν στο Μαξίμου πως θα «δέσουν τα χέρια» της κυβέρνησης και θα δημιουργήσουν ασφυκτικό πλαίσιο όσο πλησιάζουμε στο τέλος του 2022. Ωστόσο, το επιτελείο γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη βλέπει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στο προσεχές θέρος.

Ο τουρισμός ως ύστατη ευκαιρία

Στο Μαξίμου έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες σε μια θετική έκβαση του τουρισμού ώστε να καμφθεί η έντονη δυσαρέσκεια πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αλλά και να τονωθούν τα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η τουριστική περίοδος δεν αρκεί για να ισοφαριστούν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των νοικοκυριών που συσσωρεύθηκαν εδώ και τουλάχιστον εννέα μήνες. Γι’ αυτό και έχουν καταστρώσει σχέδιο ανακοίνωσης παροχών, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση σε τμήματα της κοινωνίας πως τα χειρότερα μπορούν να αποφευχθούν.

Κρίσιμη θεωρείται η περίοδος του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό θα έχουν καθοριστεί και η ΔΕΘ το πρώτο δεκαήμερο του μήνα θα είναι εξαιρετική ευκαιρία για προεκλογικές -και ανέξοδες- εξαγγελίες από τον Κ. Μητσοτάκη.

Η διαρροή και τα τεστ αντοχής

Το επιτελείο γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη επέλεξε να «ρίξει» στη δημοσιότητα τον κεραυνό για τις πρόωρες εκλογές ώστε να συγκροτηθούν γρήγορα τα κομματικά μπλοκ στην κοινωνία, να πάψει η κάθε λογής εσωκομματική γκρίνια και να αποσαφηνιστούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων. Η σεναριολογία, που διοχετεύθηκε σε δημοφιλείς ιστοσελίδες διόλου γνωστές για το πολιτικό τους ρεπορτάζ, ήταν απολύτως κατευθυνόμενη και, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιεί το Μαξίμου, θα διαμορφωθεί και η προεκλογική τακτική της Ν.Δ.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον δεν επέφερε κάποιο σπουδαίο δημοσκοπικό αποτέλεσμα, ενώ δεν ενισχύεται ούτε από τη συστηματική πτώση που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σύμφωνα με έρευνα της MRB για το newsbomb.gr, η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν διευρύνθηκε (παρέμεινε 7,4%), παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό περί «ιστορικής ομιλίας» στο Κογκρέσο και περί «αυστηρών μηνυμάτων» στην Τουρκία. Παράλληλα, το 48,4% των πολιτών χαρακτήρισε την επίσκεψη «αδιάφορη», «χωρίς ουσία», «απλό επικοινωνιακό σόου», «αποτυχημένη» ή «ένδειξη υποτέλειας»...

Νίκος Σβέρκος 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: