24.5.22

Νέο βατερλό...



Αδιέξοδο κι επισήμως εντός Ένωσης • Δεν βλέπει συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν • Ο Όρμπαν με επιστολή του απέκλεισε ακόμη και τη συζήτηση του θέματος
«Δέσμια» των εσωτερικών της αντιφάσεων και της πολιτικής που χάραξε εδώ και χρόνια παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, παρά τις... προσπάθειες και τα παζάρια δεν φαίνεται γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στα κράτη μέλη για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Επιπρόσθετα, ο Βίκτορ Όρμπαν, η κυβέρνηση του οποίου είναι εκείνη που δηλώνει κάθετα αντίθετη, ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί καν να συζητηθεί το ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, σε επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απέκλεισε την όποια συζήτηση, σημειώνοντας ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό»  να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση εντός της Ένωσης.


Αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις, η πρόεδρος της Κομισιόν απέκλεισε, με τη σειρά της, την όποια ευρεία συμφωνία για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας στο politico η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «νομίζω ότι δεν είναι θέμα που μπορεί να λυθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επειδή είναι πολύ πιο τεχνικό από αυτά που συζητούμε. Μιλάμε για χώρες που είναι εγκλωβισμένες και χρειάζονται εναλλακτική παροχή μέσω αγωγών, οπότε πρέπει να μιλήσουμε για επενδύσεις σε αγωγούς, να αυξήσουμε την παροχή, μιλάμε για διυλιστήρια που πρέπει να αναβαθμιστούν και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι το βασικό θέμα που έχει προκαλέσει διχασμό εντός Ε.Ε., μετά το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Μετά από τρεις εβδομάδες συζητήσεων και διαβουλεύσεων η Βουδαπέστη παραμένει άκαμπτη στη στάση της ζητώντας μεγάλες εγγυήσεις και επισημαίνοντας ότι ένα εμπάργκο θα είναι καταστροφικό για την Ουγγαρία. 

Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει υποστηρίξει ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο θα κοστίσει 15 – 18 δις. ευρώ, ενώ απαιτείται και ριζική αναβάθμιση στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις. 

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαινίχθηκε ότι θα επιχειρήσει να συζητήσει κατ΄ιδίαν με τον Βίκτορ Όρμπαν, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών μπορούν να συζητήσουν μόνο την… πολιτική πλευρά του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: