17.5.22

Η καλύτερη στιγμή...


Σε νέο πλαίσιο, προφανώς πιο στενό και εποικοδομητικό, τίθενται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οι πρώτες, αργά χθες το βράδυ, τοποθετήσεις του Αμερικανού... προέδρου, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και ιδιαίτερα η αποστροφή του «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», δίνουν το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Με τις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος περνά ένα σαφές μήνυμα, τόσο προς την Ελλάδα όσο φυσικά και προς την Τουρκία, αλλά και γενικότερα προς την Ευρώπη, ότι οι δύο χώρες διατηρούν και ενισχύουν τη στενή τους φιλία, σε μια περίοδο κρίσιμη λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Πρόκειται φυσικά για μια «φιλία» η οποία θα βασιστεί σε οικονομικά, εμπορικά, ενεργειακά και, φυσικά, πολιτικά και διπλωματικά στοιχεία.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται σε συνέχεια των χθεσινών επιθετικών αναφορών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι προκλητικές αυτές θέσεις προφανώς και προσδίδουν μια μεγαλύτερη αξία στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για ισχυρότερες συμμαχίες, μέσω και της Ελλάδας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και στον νευραλγικό ενεργειακό τομέα, ενώ μένει να φανεί τι θα σημάνει και για το ζήτημα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τραβάει το… σκοινί στην υπόθεση του ΝΑΤΟ και στον βαθμό βέβαια που θα επιμείνει στη θέση του, ίσως «στρώνει το χαλί» στην Ελλάδα για μια πλήρη αναβάθμιση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: