23.5.22

Τα συνέδρια ολοκληρώθηκαν, η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε...


Τώρα που έπεσαν τίτλοι τέλους –με επιτυχή τρόπο- και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τα τρία βασικά κόμματα του πολιτικού σκηνικού έχουν ολοκληρώσει τις... εσωκομματικές τους διασικαδίες και, επί της ουσίας, ο διαγκωνισμός τους μέχρις εσχάτων σε μία άτυπη, αλλά σκληρή προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει ως τις επόμενες κάλπες, έχει ήδη ξεκινήσει.

Τόσο στο Μαξίμου, όσο όμως και στην Κουμουνδούρου αλλά και στην Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν και συνομολογούν ότι οι επόμενοι μήνες δε θα είναι απλώς κρίσιμοι, αλλά θα επισφραγίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, στο κυβερνών κόμμα, στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκινούν έναν μαραθώνιο αγώνα προκειμένου να φτάσουν στο φθινόπωρο με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, αλλά και να κεφαλαιοποιήσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες και τα «χαρτιά» που έχουν στα χέρια τους.

Όλα ανοιχτά

Στο Μαξίμου έχουν ήδη αποδυθεί σε μία εκστρατεία ανάκαμψης, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους λογαριασμούς του ρεύματος (που πάντως ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί και δεν έχουν γίνει ορατά στην κοινή γνώμη) αλλά και το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον. Στην κυβέρνηση ήδη φιλοτεχνούν ένα σκηνικό «ολικής επαναφοράς», βοηθουσών και κάποιων μετρήσεων της κοινής γνώμης –όπως η μέτρηση της GPO για τα «Νέα Σαββατοκύριακο», που δείχνει ότι η κυβέρνηση αντέχει και πως οι πολίτες την αποτιμούν θετικά, παρά τους επιμέρους «αστερίσκους». Ένας βασικός λόγος που στο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να «βγει» με θετικό τρόπο το καλοκαίρι είναι πως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει λυμένα τα χέρια του το φθινόπωρο για όλες τις επιλογές: δηλαδή, αν στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώσουν ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις είναι ανεπαρκείς και πως προμηνύεται άλλος ένας βαρύς χειμώνας πολέμου, ακρίβειας, πληθωρισμού και ενεργειακής φτώχειας, τότε ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δει με... άλλο μάτι τις εισηγήσεις για φθινοπωρινές πρόωρες εκλογές, πριν τον πλακώσει το βαρύ πολιτικό κόστος ενός ακόμη βαρύ χειμώνα.

Προεκλογική κινητοποίηση

Στον αντίποδα, στην Κουμουνδούρου είναι όλοι αντιμέτωποι με την ανοιχτή πρόκληση να αξιοποιήσουν την δυναμική που δημιούργησε η προσέλευση 152.000 πολιτών στις κάλπες που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδική για την επαναβεβαίωση της ηγεσίας Τσίπρα και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι η κάλπη της προηγούμενης Κυριακής συνιστά πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και ότι οι πολίτες «έστειλαν τον λογαριασμό» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος στους συνομιλητές του να συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, προκειμένου να κρατήσει «ζεστή» την βάση του κόμματος, αλλά και να πολιορκεί την κυβέρνηση με καθημερινές παρεμβάσεις. Ο ανομολόγητος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μεγεθύνει την πολιτική φθορά της κυβέρνησης σε τέτοια κλίμακα, ώστε το ερχόμενο φθινόπωρο να είναι το πρώτο που θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση άμυνας και όχι σε διαδικασία αντεπίθεσης. Συν τοις άλλοις, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι αν δεν αποφασιστεί κάτι θεαματικό στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τότε η καθημερινότητα θα παραμείνει «καυτή» για το Μαξίμου και η περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης, με τη συνακόλουθη απώλεια του πολιτικού πλεονεκτήματος, θα είναι υπόθεση μερικών μόλις εβδομάδων.

Και τώρα, ανατροπή συσχετισμών

Στη Χαριλάου Τρικούπη, οι στόχοι είναι απολύτως διαφορετικοί, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εξήλθε από ένα πετυχημένο και χωρίς «παρατράγουδα» συνέδριο, θα συνεχίσει να αντιμετωπίσει μία διττή, ως τις εκλογές, πρόκληση: αφενός, θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ώστε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μπορεί να αποτελεί δυνητικό υποδοχέα της απογοήτευσης και της φθοράς του Μαξίμου. Αφετέρου, θα πρέπει να κρατήσει μία τέτοια γραμμή ώστε να αποσπάσει ψηφοφόρους και από την Κουμουνδούρου, με μία διαφοροποιημένη πολιτική τακτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτοχρόνως, ανοιχτή πρόκληση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και να πείσει την κοινωνία ότι η στρατηγική της «αυτονομίας» είναι στρατηγική «βάθους» για τον ίδιο και το κόμμα του, καθώς έχει προεξοφληθεί ως τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να «μεγαλώσει» ώστε να αποτελέσει έναν «ρυθμιστή» στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα μετά τις επόμενες εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: