24.5.22

Ξεκινούν προσφυγές για «άδικες» αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ...


Παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά ως και 1737%!...

Μπορεί οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες να πληρώνουν τον ίδιο η λιγότερο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με πέρσι, όμως κάποιοι άλλοι, που παρέλαβαν εκκαθαριστικά με «τρελές» αυξήσεις που «χρηματοδοτούν» τις πολυδιαφημιζόμενες ελαφρύνσεις! 

Και δεν μιλάμε για τις αυξήσεις 50 και 100 ευρώ που τις παραδέχεται η... κυβέρνηση αλλά για του παραφουσκωμένους λογαριασμούς (σε πάνω από 100.000 περιπτώσεις) που φτάνουν μέχρι και 1737% (βλ. πίνακα). Πρόκειται για περιπτώσεις με πολλαπλασιασμό έως και 20 φορές του φόρου, σε σχέση με το «λογαριασμό» των προηγουμένων ετών.

Σε ποιους ιδιοκτήτες ήρθες το… σοκ με τις επιβαρύνσεις;

- Όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα.

- Όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των αστικών οικοπέδων. Ακόμα και με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης (απαλλαγή μεριδίων οικοπέδων έως 5%) η κατάσταση δεν φαίνεται να διορθώνεται καθώς η ρύθμιση αυτή «πιάνει» ελάχιστο αριθμό ιδιοκτητών.

Η συνολική εικόνα του ΕΝΦΙΑ είναι καλή, ειδικά για την κυβέρνηση… που προτάσσει την μείωση των συνολικών εισπράξεων για τα φυσικά πρόσωπα:

- Το 2021, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 6,214 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 59.235 νομικά πρόσωπα κλήθηκαν να πληρώσουν 2,587 δισ. ευρώ.

- Το 2022, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 6,10 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 61.552 νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν 2,254 δισ. ευρώ.

Το όφελος δηλαδή, σε επίπεδο συνολικών εσόδων ανέρχεται σε 333 εκατ ευρω. Για να γίνει όμως η μείωση αυτή κάποιοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο. Από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτουν μειώσεις σε όλες τις περιφέρεις… ως προς το σύνολο! Επιμέρους όμως, η εικόνα είναι διαφορετική: Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν περιπτώσεις αυξήσεων 800% - 900% (όπως δείχνει η ανάλυση της ΠΟΜΙΔΑ), στην Καλλιθέα και την Ρόδο 434% κλπ. Πρόκειται για ιδιοκτήτες που πέφτουν στην παγίδα των λεγομένων «επιβαρυντικών συντελεστών» του ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα των ιδιοκτητών αυτών είχαν ένα, περισσότερα ή και όλα από τα εξής χαρακτηριστικά:

- Βρίσκονται σε περιοχές σημαντικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
- Η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 500.000€
- Συμπεριλαμβάνουν δικαίωμα σε αστικό οικόπεδο με τιμή άνω των 150€/τ.μ.
- Η συνολική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000€ και η περιουσία του φορολογούμενου τις 300.000€.

Η δυνατότητα προσφυγής

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ όσοι επιθυμούν, δικαιούνται να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στις ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων. Η προθεσμία για την κατάθεση «ενδικοφανών προσφυγών» είναι μηνιαία και λήγει στις 10 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με την νομική ερμηνεία της ΠΟΜΙΔΑ «οι ρυθμίσεις των επιβαρυντικών συντελεστών παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: