19.5.22

Το ρίχνει στις περιοδείες...


Το θερμό ομολογουμένως χειροκρότημα, που εισέπραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναπτέρωσε το ηθικό της κυβέρνησης, που είχε... απόλυτη ανάγκη θετική ατζέντα εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης ακρίβειας.

Και τη θετική αυτή ατζέντα σχεδιάζει το Μαξίμου να αξιοποιήσει και στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι, καθώς εκτιμάται πως οι αναφορές του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο στην επιθετικότητα της Τουρκίας (έστω και χωρίς να την κατονομάσει) ικανοποιούν την “πατριωτική δεξιά” βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο παρουσιάζει την εικόνα του κ.Μητσοτάκη ως ενός σοβαρού διεθνή παίκτη και συνομιλητή της Ουάσινγκτον με καλή “χημεία” με τον Τζο Μπάιντεν, ιδίως για να απευθυνθεί στους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

Βεβαίως όλα αυτά είναι “υψηλή πολιτική” μπροστά στην αδυσώπητη καθημερινότητα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που φέρνει η “κούρσα” του κόστους του φυσικού αερίου. Στην κυβέρνηση όμως προσοδοκούν ότι τα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (που θα “φανούν” όμως από Ιούλιο) θα αλλάξουν το τοπίο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων.

Με “αέρα” Κογκρέσου, αλλά και το “βραχνά” της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης ξεκινά λοιπόν επισκέψεις ανά την περιφέρεια. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αύριο το Βόλο, ενώ όπως είχε προαναγγείλει και στο συνέδριο της ΝΔ και οι υπουργοί θα πραγματοποιούν περιοδείες παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης.

Και αν αυτό παραπέμπει σε ένα προεκλογικό καλοκαίρι και σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, το Μαξίμου επιμένει πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας και διαψεύδει τα σενάρια ανασχηματισμού, που αναζωπυρώνονται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ.

Μέσα στο Μάιο το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει όμως και νέα ταξίδια στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο λόγω κορονοϊού έχει μετατεθεί για τις 22 με 26 Μαϊου. Στις 23 Μαϊου όμως ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να ταξιδέψει ξανά για μία ημέρα στις ΗΠΑ, καθώς είναι ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου της Βοστώνης, για την τάξη του 2022. Και βέβαια στις 30 με 31 Μαϊου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της “συμμαχίας του νότου” θα δώσει νέα μάχη για κοινή λύση στην ενεργειακή κρίση, αν και χωρίς μεγάλες ελπίδες για γενναίες αποφάσεις...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: