25.5.22

«Ανακωχή» πριν από τη σύγκρουση...


Περιβάλλον ενός άτυπου μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα εντός του Κοινοβουλίου, με φόντο τις εξελίξεις στα... εθνικά θέματα, όπως αυτές σηματοδοτήθηκαν αρχικώς από το πρόσφατο ταξίδι του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και από χθες με τις άκρως επιθετικές προσωπικά για τον Ελληνα πρωθυπουργό δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν κατ’ αρχάς το γεγονός ότι οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφύγει να προβούν σε οποιονδήποτε σχολιασμό των όσων διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός προσέλαβε επιπρόσθετη σημασία επειδή την ίδια στιγμή σχεδόν όλοι οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας περιέλαβαν στις ομιλίες τους θετικότατα σχόλια για την πρωθυπουργική παρουσία στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο. Τούτο συνέβη, μάλιστα, σε δύο συνεχόμενες πολύωρες συνεδριάσεις νομοθετικής εργασίας της Ολομέλειας: στις 18/5 κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και την επομένη ημέρα, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αυτές τις συνεδριάσεις, κριτική στον πρωθυπουργό ασκήθηκε κυρίως από την Ελληνική Λύση.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και χθες στην Ολομέλεια, επί νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με μοναδική ουσιαστικά διαφορά τα υποστηρικτικά προς τον Ελληνα πρωθυπουργό σχόλια από πλευράς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έναντι των τοποθετήσεων του Τούρκου προέδρου. «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες, έξω από κάθε διεθνή γλώσσα συνεννόησης και εκτός πλαισίου διπλωματικών κανόνων», σημείωσε μεταξύ άλλων η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα δεν παρασύρεται από τέτοιες δηλώσεις, είναι ισχυρή δύναμη στην περιοχή, με ισχυρές συμμαχίες και μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι δύναμη ειρήνης και ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή».

Η ίδια κατάσταση ως προς τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατούσε έως χθες και στις συνεδριάσεις των επιτροπών, διαμορφώνοντας κλίμα όχι σύνηθες για την κοινοβουλευτική πραγματικότητα, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο άπαντες περιορίζονται στις τοποθετήσεις τους αποκλειστικά στα υπό συζήτηση νομοθετήματα.

Ουδείς στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια αυτού του άτυπου κοινοβουλευτικού μορατόριουμ, με ορισμένους πάντως να εκτιμούν ότι εκτός απροόπτου θα τερματιστεί όταν οι δύο «μονομάχοι» συναντηθούν εκ νέου στη Βουλή, είτε στο πλαίσιο της συζήτησης επί του κλιματικού νόμου, που αρχίζει σήμερα, είτε στην αναμενόμενη ειδική συνεδρίαση για τα ζητήματα της ακρίβειας. Το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος στις αρμόδιες επιτροπές ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια και τα άλλα κόμματα να καταψηφίζουν.

Τέλος, ως προς το νομοθετικό έργο, άμεσα εισάγεται για επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ψηφιοποίηση εγγράφων, ενώ αναμένεται η κατάθεση σχεδίου νόμου για τον κώδικα δικαστηρίων...

Γιώργος Μπουρδάρας

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: