27.5.22

Η ανάγνωση των μετρήσεων...


...για διπλές κάλπες, αυτοδυναμία και παγίωση διαφοράς...

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του στις ΗΠΑ και την ομιλία του να προκάλεσε στους πολίτες τη λεγόμενη «συσπείρωση κάτω από τη σημαία», αλλά τα... προβλήματα παραμένουν. Ο καταιγισμός των δημοσκοπήσεων γίνεται με ρυθμούς καθαρά προεκλογικούς αλλά και περιεχόμενο πλέον εκλογικό. Η ακρίβεια γονατίζει, το κρυφό μήνυμα για δεύτερες κάλπες πίσω από την οριακή αυτοδυναμία της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου και η μονοψήφια διαφορά που εδραιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα σημεία κλειδιά των μετρήσεων.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις δυο διαδοχικές μετρήσεις της MARC και της Metronanalysis για τον ΑΝΤ1 και το MEGA αντίστοιχα γίνεται περισσότερο από αντιληπτό ότι οι δημοσκόποι πλέον εισέρχονται σε ερωτήματα καθαρά εκλογικού χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι των εντυπώσεων και της επικοινωνίας θα ενταθεί σε μεγάλο βαθμό και εντός του καλοκαιριού κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία ή αντίστροφα κάθε μιρκή ή μεγαλύτερη αποτυχία τα κόμματα θα την αξιοποιούν πρώτιστα επικοινωνιακά με στόχο τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη σε επίπεδο εντυπώσεων.

Οι δημοσκόποι σιγά σιγά εντάσσουν όλο και περισσότερο τις εκτιμήσεις των ερωτώμενων για τη δημιουργία της παράστασης νίκης. Για την ώρα αυτή την κερδίζει με διαφορά η κυβέρνηση και αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε στο ερώτημα του καταλληλότερου Πρωθυποργού είτε στην εκτίμηση ψήφου.

Η εκτίμηση δηλαδή των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της metronanalysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA είναι ότι οι η ΝΔ στις εκλογές θα συγκεντρώσει το 36,1% των ψήφων. Η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ είναι 10,4 μονάδες με την εκτίμηση να ανέρχεται στο 25,7%. Πολύ ψηλά βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ καθώς η επιρροή του στο εκλογικό αποτέλεσμα υπολογίζεται από τους πολίτες στο 15%.

Στο σενάριο της απλής αναλογικής η ΝΔ δεν συγκροτεί κυβέρνηση με αυτοδυναμία, όμως το ποσοστό της την οδηγεί απευθείας σε δεύτερες κάλπες με μαθηματική ακρίβεια καθώς με το νόμο του εκλογικού μπόνους φαίνεται ότι την εξασφαλίζει.

Ο αέρας νίκης σε αυτή τη φάση είναι το οξυγόνο της κυβέρνησης για να περάσει και τις επόμενες δυσκολίες και ιδιαίτερα το θερμό καλοκαίρι που έρχεται στο Αιγαίο.

Δίπολο
Μπορεί ωστόσο το ΠΑΣΟΚ να διπλασιάζει σχεδόν τα εκλογικά ποσοστά του από το 19 στην εκτίμηση ψήφου στην πρόθεση ψήφου ωστόσο η εικόνα για όλα τα κόμματα είναι πολύ διαφορετική.

Το δίπολο δείχνει να ανασυντάσσεται καθώς την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο στα ποσοστά τους το ΠΑΣΟΚ κάνει μια βουτιά από το 14,4 στο 11,8% χάνοντας πάνω από 2,5 μονάδες.

Η τάση αυτή ενίσχυσης του διπολισμού καταγράφηκε και στη μέτρηση της GPO για τα Νέα στην αρχή της εβδομάδας.

Παρ’ όλα αυτά οι 8 μονάδες διαφορά μεταξύ πρώτου δεύτερου δείχνει το τελευταίο δίμηνο να παγιώνεται με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο και της διαχρονικής αστοχίας των εταιρειών τα τελευταία χρόνια να εντοπίσουν αντιπροσωπευτικό δείγμα ή να διενεργήσουν πιο κοστοβόρες και κατά συνέπεια και πιο ακριβείς μετρήσεις, εκτιμούν ότι η διαφορά είναι πολύ πιο μικρή, κοντά στις 4 μονάδες, πράγμα που στην κάλπη μπορεί να μεταφραστεί και σε ανατροπή.

Χαμόγελα στην Κουμουνδούρου φέρνει και η βελτίωση στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα καθώς εκείνοι που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν αυξάνονται κατά 5 μονάδες από τον Ιανουάριο συγκεντρώνοντας 40% από μόλις 35.

Αντίστοιχα στο ίδιο ερώτημα και η ΝΔ δείχνει να ανακάμπτει και αυτή από τη δική της βουτιά πέντε μονάδων το Μάρτιο από το 49 στο 44 και στο πλαίσιο ενίσχυσης του δίπολου που παρατηρείται επιστρέφει στο 47%.  

Ποιοτικά στοιχεία
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να βλέπει τα ποιοτικά στοιχεία σε αυτές τις μετρήσεις και εκεί εδράζεται η εκτίμηση των στελεχών της Κουμουνδούρου ότι το παιχνίδι έχει γυρίσει υπερ του.

Ακόμη και μέσα σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ από τα μέτρα για την ενέργεια μέχρι την εμβληματική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο οι δείκτες είναι αμείλικτοι.

Στη δημοσκόπηση της metronanalysis το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης και ένας στους δύο εξακολουθούν με μικρές διακυμάνσεις να βλέπουν ότι η χώρα πάει στη λάθος κατεύθυνση.
Στη δημοσκόπηση της marc η αισιοδοξία έχει χαθεί για το 62% που ανησυχεί για τα χειρότερα

Η οριακή βελτίωση αποδίδεται ευθέως από τους δημοσκόπους στο ταξίδι στις ΗΠΑ κάτι που βελτίωσε σημαντικά τους σχετικούς δείκτες για την πορεία στα εθνικά ωστόσο εξετάζοντας ερωτήματα για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών γίνεται αντιληπτό ότι η βασική αρχή της τσέπης που αποφασίζει στην κάλπη τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

Στη μέτρηση της marc πάλι το 67,3% των ερωτηθέντων έχει περιορίσει τις αγορές του σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα ρούχα, έξις τους δέκα (57,6%) έχουν κόψει το φαγητό, οι μισοί (54%) δεν χρησιμοποιούν πλέον το αυτοκίνητο όπως πριν και άλλοι τόσοι έχουν περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ατζέντα
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η ακρίβεια θα είναι η ατζέντα πάνω στην οποία θα αναμετρηθούν τα κόμματα και είναι και αυτή που θα βάλει μπροστά και ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο καλοκαίρι και αφού ολοκληρώσει τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα του με τη συγκρότηση των κομματικών οργάνων.

Σε αυτό το πλαίσιο η ομιλία τους την ΚΕ την Κυριακή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα ελληνοτουρκικά και για την οικονομία...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: