18.5.22

Επιστρέφει με άδεια χέρια...


Με το προφίλ του «προβλέψιμου» και «δεδομένου» συμμάχου μετέβη στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αυτό επιστρέφει στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, κατά τη συνάντησή του... με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο δεν έκανε καμία δημόσια αναφορά όχι μόνο στο θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 ή της προμήθειας νέων, αλλά ούτε στη στάση της Τουρκίας και μόνο στο τέλος, κατά την αντιφώνησή του στη δεξίωση μετά τη συνάντηση, μιλώντας για την Ουκρανία περιορίστηκε σε έναν υπαινιγμό για αποστολή ενός μηνύματος και «σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον Τ. Ερντογάν ή την Τουρκία.

Ως εκ τούτου η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν δεν έστειλε κανένα επίσημο μήνυμα στην Τουρκία και τις εντυπώσεις που δημιουργεί το γεγονός αυτό, προσπάθησαν να διασκεδάσουν κυβερνητικές πηγές που έλεγαν ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση συζητήθηκαν «τα θέματα που αφορούν την Τουρκία» και ότι «ειπώθηκαν όλα πολύ αναλυτικά», με την υποσημείωση ότι «η συζήτηση δεν έγινε στη λογική αντιπαράθεσης – συζητήθηκαν περιφερειακά στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο». Αλλά η πιο χαρακτηριστική είναι η κυβερνητική διαρροή που επιχειρούσε να δικαιολογήσει την απουσία δημόσιας αναφοράς για τα τουρκικά F-16, λέγοντας ότι υπάρχουν θέματα που είναι «καλύτερα να συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες».

Αντ’ αυτού ο πρωθυπουργός έφυγε από τον Λευκό Οίκο με ανακοινώσεις για μια νέα κούρσα εξοπλισμών και συγκεκριμένα ότι «θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35», με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «μια μακροχρόνια επένδυση», τοποθετώντας την, «εφόσον συμφωνηθούν όλες οι παράμετροι», από το 2028 και μετά. Επιπλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ».

Αλλά και κατά την ομιλία του χθες στο Κογκρέσο, στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη λέξη «Τουρκία» ο πρωθυπουργός απέφυγε να την πει. Βέβαια εκεί αισθάνθηκε πιο ελεύθερος να κάνει δημόσια αναφορά στο θέμα των υπερπτήσεων και να πει ότι «δεν θα δεχτούμε καμία πράξη παραβίασης της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα». Εκεί έκανε και μία -έμμεση μόνο- αναφορά στο θέμα των τουρκικών F-16, για το οποίο δεν μίλησε ρητά αλλά περιορίστηκε σε μια έκκληση προς το ακροατήριο «να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «μια ανοιχτή πληγή η οποία έχει κοστίσει στον Ελληνισμό ατελείωτο πόνο», επαναλαμβάνοντας, όπως και στην αντιφώνησή του στη δεξίωση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ότι πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι «κανείς δεν πρόκειται να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει για τους δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ, κάνοντας αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, την αμερικανική ανεξαρτησία και την Ελληνική Επανάσταση, ενώ παραλλήλισε την Επανάσταση του 1821 με τη σημερινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το Μεσολόγγι με τη Μαριούπολη, λέγοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι «δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τον ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία».

Είπε ακόμα ότι «αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας» και επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Οχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή».

Η δεξίωση
Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ηταν πηγή έμπνευσης για εμάς και για την ίδρυση του κράτους μας. Και στη συνέχεια αποτελέσαμε εμείς πηγή έμπνευσης για τους Ελληνες, όταν αυτοί ίδρυσαν τη δική τους δημοκρατία πριν από 201 χρόνια». Ακολούθησε η δεξίωση που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία απευθυνόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «δράττομαι της ευκαιρίας, εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας, να σας απονείμω τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής».

Αλλά κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά στον λαϊκισμό και να πει ότι «οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών» και ότι «στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους». Δεν διευκρίνισε βέβαια σε ποιους ακριβώς αναφέρεται από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου και αν εννοεί τους εθνολαϊκιστές του κόμματός του και της κυβέρνησής του...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: