22.5.22

Οι αλλαγές στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...


Οι αλλαγές στο καταστατικό, όπως προτάθηκαν στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφορούν κυρίως τις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το Εθνικό Συμβούλιο. Είναι... αξιοσημείωτο μεταξύ άλλων ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο θα μετέχουν μεταξύ άλλων πρώην πρωθυπουργοί που είναι εν εν ενεργεία βουλευτές (όπως σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου) και το 20% των βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Επίσης, για πρώτη φορά ορίζεται ότι στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα μετέχουν μέλη των οργανώσεων του απόδημου ελληνισμού, μη πασοκογενείς (μέλη από τις πρωτοβουλίες και τις συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου) και άτομα με αναπηρία . Παράλληλα, μικρές τροποποιήσεις επέρχονται στο προοίμιο του καταστατικού αναφορικά με το όνομα (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και το έμβλημα (πράσινο χρώμα και ο ήλιος που ανατέλλει) , ενώ γίνονται προσαρμογές στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.

Οι κυριότερες καταστατικές αλλαγές είναι οι εξής:
– Τα μέλη των τοπικών επιτροπών αυξάνονται από 5 ή 7 στα 7 ή 9 μέλη. Το ίδιο ισχύει και για τις νομαρχιακές επιτροπές.
– Η λεγόμενη επιτροπή ψηφοδελτίων (σήμερα έχει επικεφαλής Βαγγέλη Αργύρη) εντάσσεται στο καταστατικό θεσμικά. Είναι η επιτροπή που αποφασίζει για την εκλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών, για τις εκλογικές διαδικασίες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
-Το συνέδριο διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Αν διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο θα μετακινηθεί το τακτικό ένα χρόνο μετά.
-Ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος βουλευτής κάθε εκλογικής περιφέρειας που δεν εκλέχθηκε μετέχει στο συνέδριο αριστίνδην
-Σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκαλείται προγραμματική συνδιάσκεψη
-Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) θα έχει 301 μέλη. Για πρώτη φορά ορίζεται ότι θα έχει 7 μέλη από οργανώσεις του απόδημου ελληνισμού. Επίσης 15 μέλη θα είναι από τις πρωτοβουλίες και τις συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου που συμπορεύτηκαν με το ΚΙΝΑΛ τα προηγούμενα χρόνια, όπως και 3 μέλη από τα άτομα με αναπηρία .
– Το Πολιτικό Συμβούλιο θα έχει 31 μέλη . Θα συμμετέχουν σε αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην πρωθυπουργός που είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο/η γραμματέας της ΚΠΕ , ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο/η γραμματέας της νεολαίας και το 20% των εκλεγμένων βουλευτών και ευρωβουλευτών.
-Ορίζονται τα ασυμβίβαστα για Γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών που, όπως και ο γραμματέας της ΚΠΕ, δεν επιτρέπεται να ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα,, ούτε να είναι υποψήφιοι βουλευτές εκτός να παραιτηθούν τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Ομως εφόσον η παράταξη τούς χρειάζεται μπορούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

documentonews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: