16.5.22

Πεζοδρόμηση με 7 εκατ. λίγο πριν από τις κάλπες...


Μετά το Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου παίρνει σειρά η Βασ. Ολγας. Στην υλοποίηση του τμήματος του Μεγάλου Περιπάτου που είχε δεχτεί την ηπιότερη κριτική προχωράει η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη προωθώντας προς έγκριση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων τις μελέτες για την πεζοδρόμηση-ανάπλαση της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Η συνολική επιφάνεια της ανάπλασης υπολογίζεται σε 23 στρέμματα στα σχετικά εισηγητικά έγγραφα, με το έργο να εκτείνεται έως και την... περιοχή γύρω από την Πύλη του Αδριανού, την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου, καθώς και το σημείο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόκειται για την πιο δαπανηρή παρέμβαση του Μεγάλου Περιπάτου, προϋπολογισμού 7,35 εκατ. ευρώ (οι παρεμβάσεις σε Σύνταγμα και Πανεπιστημίου είχαν συνολικό προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ).

Η ανάπλαση της Βασ. Ολγας έχει παρουσιαστεί από τη δημοτική αρχή ως η «προμετωπίδα των αλλαγών που γίνονται στην πόλη», με την πεζοδρόμησή της να επιτυγχάνει την ενοποίηση του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, αλλά και ως ο «πνεύμονας του Μεγάλου Περιπάτου» καθώς η περιοχή «θα εμπλουτιστεί με ακόμα πιο πολύ πράσινο». Φαίνεται, όμως, πως ορισμένες πτυχές του αρχικού σχεδιασμού «δεν βγήκαν», με αποτέλεσμα το τελικό σχέδιο να έχει δεχτεί ορισμένες τροποποιήσεις:

● Η προτεινόμενη ως γενική απαγόρευση διέλευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων συνδυάζεται με εξαιρέσεις που σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη «κινδυνεύουν να δυσκολέψουν την πλήρη απομάκρυνση των αυτοκινήτων». Θα παραμείνει η λωρίδα ανόδου των τρόλεϊ (μετακινούμενη δίπλα στο τραμ), καθώς η πρόταση για μεταφορά της στην Αθ. Διάκου «δεν έγινε δεκτή» (αντιθέτως θα εκτραπεί η λεωφορειακή γραμμή 209). Από τη λωρίδα των τρόλεϊ και τη λωρίδα καθόδου του τραμ θα μπορούν να περνούν ταξί, τουριστικά λεωφορεία, οχήματα έκτακτης ανάγκης, απορριμματοφόρα, αλλά και συμβατικά αυτοκίνητα που έχουν προορισμό το Ζάππειο (η έξοδος θα γίνεται προς τη Βασ. Κωνσταντίνου) και τον Ομιλο Αντισφαίρισης. Για να μην καταστρατηγηθεί η γενική απαγόρευση εισόδου στον πεζόδρομο, η μελέτη προβλέπει φυτεύσεις προς αποτροπή της στάθμευσης, πέρα από τοποθέτηση απαγορευτικών σημάτων.

● Τα παραπάνω περιορίζουν σε δύο τις εγκάρσιες προς τη Βασ. Ολγας διαδρομές των πεζών (πέραν των σημερινών σε κάθε άκρο της λεωφόρου): η πρώτη θα τοποθετηθεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και η δεύτερη στην αποβάθρα του τραμ (και η στάση ανόδου του τραμ θα μεταφερθεί μπροστά από την είσοδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου).

● Εγκαταλείπεται οριστικά ως «μη αναγκαία» η κατασκευή ξεχωριστού ποδηλατόδρομου. Τα ποδήλατα θα μπορούν να κινούνται ανάμεσα στους πεζούς χωρίς να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πειραματική φάση του Μεγάλου Περιπάτου ο ποδηλατόδρομος τοποθετήθηκε πάνω στις γραμμές του τραμ και αφαιρέθηκε όταν το τραμ επανήλθε σε λειτουργία.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα εισηγητικά έγγραφα και τις σχετικές μελέτες:

■ Η πεζοδρομημένη Βασ. Ολγας θα συνδεθεί με τον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου και το Παναθηναϊκό Στάδιο με ισόπεδες διαβάσεις. Η πεζοδιάβαση στην αρχή της Συγγρού θα μετακινηθεί βορειότερα και θα έχει πλάτος 8,7 μέτρων (από 6 μ. σήμερα), εκ των οποίων τα 2 μ. θα καταλάβει διάδρομος διέλευσης ποδηλάτων. Νέα πεζοδιάβαση (πλάτους 6 μ.) θα διαμορφωθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της Βασ. Ολγας «με λειτουργικό στόχο την αμεσότερη δυνατή διέλευση των πεζών προς την πλευρά της Ακρόπολης και της Πλάκας». Νέα πεζοδιάβαση προβλέπεται επίσης στην πλευρά προς τη Βασ. Κωνσταντίνου, ομοίως με διάδρομο διέλευσης ποδηλάτων πλάτους 2 μ.

■ Ως βασικό υλικό των επιστρώσεων θα χρησιμοποιηθούν πλάκες σχιστόλιθου Καβάλας, οι οποίες θα εμπλουτιστούν από μαρμάρινες λωρίδες, με στόχο την ανάδειξη των βασικών σημείων της περιοχής παρέμβασης, όπως η Πύλη του Αδριανού, το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο άξονας του Ζαππείου.

■ Οι πλακοστρώσεις θα διακοπούν στην περιοχή της Πύλης του Αδριανού, η οποία θα διαμορφωθεί με σταθεροποιημένο χώμα. Για να προστατευτεί το μνημείο, θα κατασκευαστεί σύστημα συγκέντρωσης και απορροής ομβρίων υδάτων.

■ Για να αποτραπούν –γνωστά– πλημμυρικά φαινόμενα, φρεάτια συλλογής ομβρίων θα τοποθετηθούν στον κεντρικό άξονα της λωρίδας των τρόλεϊ.

■ Θα φυτευτούν 139 δέντρα, 5.000 θάμνοι, 1.070 αναρριχώμενα και 3.500 καλλωπιστικά φυτά.

Η ανάπλαση της Βασ. Ολγας έχει ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων (ομοφώνως). Στέλεχος της δημοτικής αρχής ενημερώνει μέσω της «Εφ.Συν.» ότι μόλις δημοπρατηθεί η ανάπλαση, θα προωθηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν –στην άνοδο της Λ. Αμαλίας– την αριστερή στροφή των οχημάτων στην οδό Λυσικράτους, «λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων της Πλάκας». Το έργο υπολογίζεται να δημοπρατηθεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2023 και να διαρκέσουν δύο έτη.

Προκύπτει μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, που εκτιμούσε ότι «η έναρξη των έργων θα γίνει εντός του 2021» και «αφού προηγηθεί η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου». Στην πράξη, αφενός δεν έχει υπάρξει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αφετέρου η εκκίνηση του έργου παραπέμπεται στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου για την Αυτοδιοίκηση...

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: