22.5.22

ΠΑΣΟΚ: Στο προσκήνιο οι 35άρηδες, στο παρασκήνιο η «παλιά φρουρά»;...


Στα μετόπισθεν της κομματικής δραστηριότητας αναδιπλώνονται στελέχη της “παλιάς φρουράς” της Χαριλάου Τρικούπη. Ακόμα και στελέχη που κινούνται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και... “γεννηματικοί” με μεγάλη πολιτική εμπειρία, που κατά καιρούς είχαν βρεθεί σε υπουργικές θέσεις ή είχαν αναλάβει στο παρελθόν καθήκοντα σε υψηλά κομματικά πόστα στέλνουν το σήμα της ανανέωσης για την επόμενη συνεδριακή μέρα αλλά και με το βλέμμα στις κρίσιμες επερχόμενες εθνικές εκλογές. Αφήνουν ανοιχτό πεδίο στη νέα γενιά μελών και ανερχόμενων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το παράδειγμα της ενεργητικής …αποστρατείας έχουν αρχίσει να το δίνουν ορισμένοι από εκείνους που έχουν ανέβει πολλάκις τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας και πέρασαν κατ΄επανάληψιν από κυβερνητικούς θώκους επί πράσινης διακυβέρνησης -μετά τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, είτε κατά τη Σημιτική περίοδο είτε κατά την διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, είτε κατά τη γαλαζοπράσινη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Προφανώς σε συνεννόηση και με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχουν συστρατευθεί στο εγχείρημα της λεγόμενης “αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης”, όπως το εννοεί και σταδιακά χτίζει η νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την επομένη της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας της 8ης Μαΐου 2022, ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος υπήρξε συνδικαλιστής που σημάδεψε την πορεία του ΠΑΣΟΚ , έδωσε το σήμα της αποστασιοποίησης του από εκλογικές και κομματικές θέσεις και προέταξε την είσοδο στο προσκήνιο νέων στελεχών.

Ενας άλλος “εμβληματικός” συνδικαλιστής, μπαίνοντας στην είσοδο του γηπέδου Τάε Κβον Ντο, την πρώτη μέρα των εργασιών του 3ου συνεδρίου (20.5.2022) του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν και βιαστικός μην και καθυστερήσει, μίλησε στο Documento. Ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μετείχε στο συνέδριο ως μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, και όπως είπε στο Documento, είναι η τελευταία φορά που μετέχει, ούτε θα θέσει υποψηφιότητα για τη νέα Πολιτική Κεντρική Επιτροπή.

Η νέα ανθρωπογεωγραφία στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να αποτυπωθεί στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, με δυνατό τον πυρήνα στελεχών της ηγετικής ομάδας. Ο στόχος της ομάδας Ανδρουλάκη είναι να βγουν στο προσκήνιο πρόσωπα “φρέσκα” είτε ηλικιακά είτε χωρίς τα ιδεολογικά άγκριστρα διαχωρισμών. Σύμφωνα με την νέα ανάγνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι διαφοροποιήσεις και μεταξύ πολιτικών δυνάμεων δεν ορίζονται κάθετα μεταξύ δεξιάς και αριστεράς αλλά περιγράφονται με θέσεις της ρεάλ πολιτίκ – αναπτυξιακό πρόταγμα στην οικονομική πολιτική, ψήγματα δράσεων για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων-και “πατριωτική” ρητορική στα εθνικά ζητήματα.


Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό της και να αντιστοιχηθεί και στο κορυφαίο κομματικό όργανο η ένταξη νέων μελών-στελεχών, όπως επιχειρήθηκε με τις εσωκομματικές εκλογές. Η νέα φουρνιά έρχεται με στελέχη που ενίσχυσαν τις γραμμές της Χαριλάου Τρικούπη, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με όσα έχουν σταθεί στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, όχι μόνο για την εκλογή του αλλά και στη συνέχεια για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο επόμενο διάστημα θα γίνει όλο και πιο ευδιάκριτη η προβολή στελεχών που στήριξαν (και χάραξαν σε έναν βαθμό) την πολιτική πορεία που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως οι συνεργάτες του Ανδρέας Σπυρόπουλος (ανάδειξη ως νέου γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής) και Στέφανος Ξεκαλάκης (ανάδειξη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και με νέα καθήκοντα).

Οι μάχες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή διαμορφώνουν και “συμμαχίες” ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση και στελεχών που είναι κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου ή στον Ανδρέα Λοβέρδο, ή και στον Παύλο Γερουλάνο αλλά και άλλοι προερχόμενοι από την Πρωτοβουλία για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση -Ανανεωτική Αριστερά , Ποτάμι, μη πασοκογενείς, – αλλά να έχουν θέση στελέχη όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Παράλληλα, οι καταστατικές αλλαγές αποκτούν σημασία για τον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδiα ώρα πάντως έμπειροι πολιτικοί παράγοντες του κύκλου των “εκσυγχρονιστών” παίζουν ρόλο. Κρατούν σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά νήματα για στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά. Μένει να φανεί αν κοπούν ομφάλιοι λώροι ή και ο γόρδιος δεσμός.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: