25.5.22

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η νέα ΚΕ μπορεί να μην έχει 300 αλλά 310 μέλη...


Την προσεχή Κυριακή 29 Μαΐου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του για τον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και για το αν θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του Ηλία Νικολακόπουλου να αυξηθούν κατά μία... δεκάδα το πολύ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece κι όχι κατά πολύ περισσότερο όπως έχει γραφτεί αλλού, τα μέλη της Κ.Ε. προκειμένου να ηρεμήσουν τα εσωκομματικά πνεύματα.

Ως προς το τελευταίο, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) έχει εισηγηθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα μέλη της Κ.Ε. να γίνουν 310 μάξιμουμ από 300 και γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μείνει εκτός, λόγω της ποσόστωσης 20% υπέρ της διεύρυνσης του 2019, υποψήφιοι με πολύ περισσότερες ψήφους από αυτούς που εκλέχθηκαν.

Επιπλέον, μένει να ξεκαθαριστεί και πόσα ακριβώς μέλη της Κ.Ε. αντιστοιχούν σε διάφορες εκφάνσεις της διεύρυνσης- ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα, Κοινωνική Συμφωνία, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία κι άλλοι πασοκογενείς κι ανένταχτοι.

Και η Ομπρέλα επισημαίνει πως δεν επιδόθηκε παρά μόνο μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας ο κατάλογος όσων είχαν συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα των υποψηφιοτήτων με ένδειξη διεύρυνσης, ενώ θα έπρεπε να είναι γνωστός λίγες ημέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου και να είναι στην κρίση των μελών του κόμματος που ψήφισαν.

Ως αποτέλεσμα, κατά την εσωκομματική αντιπολίτευση, τα μέλη του κόμματος δε γνώριζαν ποιοι ήταν στη διεύρυνση ως ανένταχτοι, ποιοι εκπροσωπούσαν ποια συνιστώσα ή και ποιοι δεν ήθελαν να θεωρούνταν διεύρυνση παρότι έγιναν μέλη του κόμματος από το 2019 και μετά.

Τονίζουν, μάλιστα, πως με αυτό τον τρόπο είναι πάνω από 70 όσοι εκλέχθηκαν με τη «σημαία» της διεύρυνσης, όταν η σχετική απόφαση έκανε λόγο για 60.

Όπως κι αν έχει, η ΚΕΦΕ συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη- σε μια διαδικασία που προβλέπεται να κρατήσει από το πρωί μέχρι το βράδυ- για να αποφασίσει επί των αρκετών ενστάσεων που της έχουν υποβληθεί, οι οποίες πάντως είναι πανομοιότυπες.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθεί μία απόφαση για όλες, με την ελπίδα των μελών της ΚΕΦΕ η διαδικασία να είναι ήρεμη και, κυρίως, η σχετική απόφαση να είναι ομόφωνη.

Από εκεί και πέρα, φαβορί για την θέση του γραμματέα παραμένει ο νυν, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ως προς τη σύνθεση του 41μελούς Πολιτικού Συμβουλίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των δέκα πρώτων στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή στην Αττική, δηλαδή των Έφης Αχτσιόγλου, Ρένας Δούρου, Διονύση Τεμπονέρα, Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη, Γιάννη Ραγκούση, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη και Δημήτρη Τζανακόπουλου...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: