16.4.22

EURACTIV: Οι ευρωσοσιαλιστές ηγέτες στηρίζουν το κάλεσμα Τσίπρα...


Απαρχή για κεντροαριστερή αντεπίθεση στην Ευρώπη βλέπουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του EURACTIV.

Το δημοσίευμα του έγκριτου ευρωπαϊκού Μέσου, αναφέρει συγκεκριμένα:

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε ένα «ισχυρό προοδευτικό» comeback, στο... συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ . Ένα κάλεσμα που υποστηρίχθηκε από κορυφαίους σοσιαλιστές πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη.

Ο Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι οι μέρες του είναι μετρημένες και δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εφάρμοσε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν σε κοινωνική αδικία.

«Μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα έγινε παράδεισος για τους ολιγάρχες και κόλαση για την κοινωνία», είπε ο Τσίπρας.

Ο αριστερός πολιτικός κάλεσε τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν υπό την ομπρέλα του κόμματός του ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, ακολουθώντας το παράδειγμα διακυβέρνησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επιφανείς σοσιαλιστές πολιτικοί από όλη την Ευρώπη παρενέβησαν στη διάσκεψη μέσω βίντεο ή έστειλαν επιστολές υποστήριξης στο κάλεσμα του Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστερά, ωστόσο ο Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής στις συγκεντρώσεις του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Επίσημο μέλος του PES στην Ελλάδα είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του για μελλοντικές συνεργασίες σε κυβέρνηση συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος Νίκος Ανδουλάκης έχει αποκλείσει κάθε σενάριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία επί Μητσοτάκη.

Αν και δημοσίως, οι σοσιαλιστές της Ε.Ε. αποφεύγουν να δίνουν οδηγίες στα εθνικά κόμματα-μέλη για το τι είδους συμμαχίες θα έπρεπε να έχουν, επιμένουν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, οι σοσιαλιστές πρέπει να κοιτάξουν το προοδευτικό πολιτικό φάσμα.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος μας, αλλά ιδεολογικά είμαστε στην ίδια σελίδα με τον Τσίπρα», είπε στο EURACTIV πηγή του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με 30% και ακολουθεί ο Σύριζα με 24,5% και το Πασόκ με 12%.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας της, ωστόσο, η αύξηση των τιμών και η κοινωνική αναταραχή μπορεί να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανικής Αριστεράς Yolanda Diaz, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες καλούν τα προοδευτικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους

«Ζούμε σε πολύ περίπλοκους καιρούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γι' αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ στο μήνυμά του για το συνέδριο.

Το ίδιο και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αποκάλεσε τον Τσίπρα «φίλο» και είπε ότι χρειάζονται προοδευτικές δυνάμεις σήμερα.

«Όσο πιο προοδευτικούς αρχηγούς κρατών έχουμε στο Συμβούλιο, τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, ισότητα, δικαιοσύνη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο σε λίγους», είπε ο Αντόνιο Κόστα.

«Η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, σε μια δραματική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημείωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: