28.4.22

Η Τουλουπάκη στις Βρυξέλλες...


Για δεύτερη φορά απών ο Τσιάρας...

Άντα Ψαρρά

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η (υπο)επιτροπή LIBE (Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, Θεμελιώδη Δικαιώματα) με αποκλειστικό θέμα την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Για δεύτερη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρας, ενώ έχει κληθεί, αποφεύγει να συμμετάσχει αυτοπροσώπως («Ευρωβουλή καλεί Τσιάρα», «Εφ.Συν.», 29.3.2022) και σύμφωνα με πληροφορίες θα... μιλήσει αντ' αυτού ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Π. Αλεξανδρής.

Με φόντο τις διώξεις δικαστικών και δημοσιογράφων αλλά και την περιστολή του κράτους δικαίου στη χώρα μας, που έχουν καταγράψει όλοι οι επίσημοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ενώσεις, όπως και ο ΟΟΣΑ (ειδικά για τη μη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος), διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση. Σε αυτήν θα μιλήσει και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία προφανώς θα καταγγείλει το τι υπέστησαν η ίδια και οι συνεργάτες της εκτελώντας τα καθήκοντά τους, αλλά και εκείνοι που βοήθησαν στην αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis. Η κ. Τουλουπάκη πρόσφατα είχε κληθεί να καταθέσει και στο Στρασβούργο, στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς.

Εκτός από τα μέλη της επιτροπής, θα λάβουν μέρος στη συζήτηση εκπρόσωποι της GRECO και των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων στον κόσμο (MFRR), καταγράφεται μεγάλη οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Το ίδιο παραδέχτηκε άλλωστε και το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Ταυτόχρονα δόθηκαν και οι κόκκινες κάρτες της GRECO στην τελευταία έκθεσή της -που παρουσιάσαμε στην «Εφ.Συν.»-, ενώ τα ίδια καταγράφει ο σχετικός διεθνής δείκτης για την περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους δικαίου στη χώρα. Η Ελλάδα παντού βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, «παλεύοντας» με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, κι αυτό την ώρα που η Κομισιόν και η αντιπρόεδρός της, επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, ενεργοποίησαν τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας.

Σε αυτό το κλίμα είναι κατανοητό το γιατί ο Ελληνας υπουργός απέφυγε να παραστεί στην επιτροπή με θέμα το κράτος δικαίου στη χώρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: