16.4.22

Κλαδεύοντας με αλυσοπρίονο...


Παντελής Μπουκάλας

Στα τέλη του Γενάρη η κακοκαιρία «Ελπίς», που εγκλώβισε χιλιάδες γιωταχήδες στην «πεντάστερη» Αττική οδό και στη Μεσογείων, τσάκισε πολλά δέντρα στην Αττική. Και στον Δήμο Αθηναίων βέβαια, στις κεντρικές αρτηρίες του οποίου το μαύρο λασπωμένο χιόνι, ό,τι απεχθέστερο στην όψη, έμεινε για μέρες και μέρες. Σαν... τεκμήριο εγρήγορσης. 

Με την ίδια ραθυμία φρόντισαν οι υπηρεσίες του ένδοξου δήμου (αλλά και των περισσότερων γύρω του) όσα δέντρα γκρέμισε το χιόνι. Περνούσαν οι εβδομάδες και τα βαριά, σπασμένα κλωνάρια συνέχιζαν να «ξεκουράζονται» πάνω σε περίπτερα ή σε σμπαραλιασμένα παγκάκια πλατειών που βρίσκονταν κάτω από τα χιονόπληκτα δέντρα. 

Πιθανόν για να αποδείξει ότι ο πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει χειρότερα από την αγριεμένη φύση, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να πάει ανάποδα και στην επιστήμη και στην εμπειρική γνώση. Για να μειώσει τον υπερβολικό πληθυσμό των ενοχλητικών δέντρων, επέλεξε σαν αποτελεσματικότερη μέθοδο το κλάδεμά τους όταν ανθοφορούν. Ενα κλάδεμα που δεν αφήνει κλαδί για κλαδί απείραχτο. 

Μένει ένα υπόλοιπο κορμού, ένα κούτσουρο. Ακόμα κι αν ξαναβλαστήσει, θα ξαναβλαστήσει άναρχα, με κλονισμένη φυσιολογία, ασταθέστερο και περισσότερο τρωτό στις φυτασθένειες. Αυτά τα απαισιόδοξα τα λένε οι επιστήμονες, κάτι μίζεροι τύποι με υπερβολικές απαιτήσεις. Απαιτούν λ.χ. να διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό ο εργολάβος που αναλαμβάνει την επιχείρηση-κλάδεμα. 

Και επιπλέον να μειώνει το γλίσχρο κέρδος του χρησιμοποιώντας μια πανάκριβη πάστα που εξασφαλίζει καλύτερη επούλωση των τομών στα δέντρα. Μαζεύτηκαν λοιπόν τριάντα οικολογικές οργανώσεις και ξανάπιασαν το τροπάριο της γκρίνιας: 

«Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δήμων της Ελλάδας εκπλήσσονται δυσάρεστα, βλέποντας κυριολεκτικά καρατομημένα τα δέντρα στις πλατείες και στους δρόμους. Τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων, αισθητική απόλαυση και αναψυχή, προστασία από τις πλημμύρες, θερινή σκίαση κ.λπ. Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών». 

Μα ξέρουν καλύτερα απ’ την Εξουσία; Οι άλλοι, παλιότερα, καθυστέρησαν την «αναγέννηση του Βοτανικού» για κάτι κορμοράνους. Οι διάδοχοί τους θέλουν να ακυρώσουν το όραμα της «ανάπλασης των Αθηνών» για κάτι κοτσύφια και καρδερίνες. Ντροπής πράματα...

H Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: