21.4.22

Θερμότατος ψυχρός πόλεμος...


Παντελής Μπουκάλας

Κατά πόδας του κυνικού φιλοσόφου Αντισθένη, συνηθίζουμε να λέμε πως η επίσκεψη των ονομάτων είναι «αρχή σοφίας». Και η απόκρυψη των ονομάτων όμως, και κατά συνέπεια η παρεμπόδιση της επίσκεψής τους, απορρέει συχνά από κάποια βιοσοφία. 

Σε παλαιότερους αιώνες, αρκετές από τις φυλές που η «λευκή υπεροχή» τις... κατέταξε απροβλημάτιστα στις κατώτερες και απολίτιστες, χρησιμοποιούσαν το στρατήγημα του διπλού ονόματος. 

Τα μέλη τους διέθεταν ένα κοινόχρηστο, δημόσιο όνομα και συγχρόνως ένα κρυφό: το αυθεντικό, αυτό που ταυτιζόταν με τη βαθύτερη υπόστασή τους. Πίστευαν ακράδαντα ότι σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση με άλλη φυλή, οι εχθροί τους δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν με τα βέλη τους, τις κατάρες τους ή τα μαγικά τους τεχνάσματα το ταυτοτικό όνομα των πολεμιστών τους. Αρα δεν θα μπορούσαν και να τους σκοτώσουν.

«Μαγική σκέψη»; Μάλλον. Και σίγουρα μας φέρνει στον νου την απαγόρευση του ιουδαϊσμού να χρησιμοποιείται το όνομα του Γιαχβέ από τους πιστούς του. Υποτίθεται ότι η ανθρωπότητα, ώριμη πλέον, έχει απεξαρτηθεί από μαγείες, ξόρκια, κατάρες και αποτροπαϊκούς ευφημισμούς. 

Αλλα υποδηλώνει εντούτοις η εμμονή των πολιτικών, των ιστορικών, των εθνολόγων και των δημοσιογράφων να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «ψυχρός πόλεμος», όταν αναφέρονται στον πόλεμο των αμυνόμενων Ουκρανών και των συμμάχων τους με τους εισβολείς Ρώσους και τους συμμάχους τους. Γιατί, αλήθεια, είναι «ψυχρός» ένας πόλεμος που έχει ήδη όλα τα ειδοποιά γνωρίσματα των τυπικών θερμών πολέμων; 

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, στρατηγοί, στρατιώτες και κυρίως άμαχοι, εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες, εκτελέσεις «προδοτών» ή απλώς εξαφάνισή τους από το προσκήνιο, συστηματικοί βιασμοί γυναικών, μαζικοί τάφοι, ανταλλαγές αιχμαλώτων, κατασκοπεία, προπαγάνδα, επιχειρήσεις παραπλάνησης ή ρυμούλκησης της διεθνούς κοινής γνώμης, αεροπλάνα, κανόνια και πολεμικά πλοία που σπέρνουν τον θάνατο δίχως διακρίσεις και ευαισθησίες. 

Και βέβαια, άμεση ή έμμεση, ρητή ή σιωπηρή εμπλοκή δεκάδων χωρών. Που στέλνουν «εθελοντές» (Τσετσένοι και Σύροι από τη μία, ποικίλες εθνικότητες της Δύσης από την άλλη), εκπαιδευτές, επικοινωνιολόγους, φάρμακα, τρόφιμα, χρήματα. Και όπλα, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων.

Μολαταύτα επιμένουμε να μιλάμε για «ψυχρό πόλεμο», έστω νέας μορφής. Ισως για να μη μιλήσουμε για «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων». Και μάλιστα οιονεί παγκόσμιο...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: