14.1.22

H πραγματική νίκη τής εφημερίδας...


Η Αυγή θα συνεχίσει να ζει όπως την ξέραμε: ως ημερήσια εφημερίδα. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική. Είναι η ευκταία! 

Η ιστορική εφημερίδα αντέχει στους κλυδωνισμούς των καιρών για τον Τύπο και ένας εμβληματικός τίτλος σώζεται από την εξαφάνιση –κάτι που δεν έγινε με το ημερήσιο Βήμα, το Έθνος, την... Ελευθεροτυπία, την Απογευματινή, την ημερήσια Βραδυνή και άλλες – πολλές άλλες. 

Ίσως, μάλιστα, μέσα από την περιπέτεια των τελευταίων ημερών η Αυγή να βγει πιο δυνατή. Γιατί αναδείχτηκε το πρόβλημά της, συνειδητοποιήθηκε η εγκατάλειψή της από ένα κοινό που έπαψε να τη στηρίζει, και ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά που ενδεχομένως την οδηγήσουν στην αυτάρκεια.

Ο παραιτηθείς διευθυντής της εφημερίδας, ο Άγγελος Τσέκερης, έγραψε ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εφημερίδας, βασισμένη στην ηλεκτρονική έκδοση, χρειάζονται 5.000 συνδρομητές. Ο ίδιος θεωρούσε ότι «σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο».

Τώρα, με τις αναταράξεις από το ενδεχόμενο της αναστολής τής έκδοσης, ο στόχος των 5.000 συνδρομών μπορεί να έχει έρθει πιο κοντά. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Σημασία έχει η εφημερίδα όχι να συντηρείται από οβολούς, και από κομματική ή συναισθητική υποχρέωση, αλλά ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ. Σημασία έχει να ζήσει το «χαρτί», να επιβιώσουν στα «μανταλάκια» τα πρωτοσέλιδα –και όχι μόνο της Αυγής.

Ακούγεται ρομαντικό, αλλά η πραγματική νίκη τής εφημερίδας (των εφημερίδων) είναι να συνεχίσει να ρέει στην ιστορική της κοίτη και ξαναμπεί στα σπίτια με τη φυσική της μορφή: την έντυπη. Να ξανακερδίσει (να ξανακερδίσουν οι εφημερίδες) στον βαθμό που είναι δυνατό το αναγνωστικό κοινό. Και όπως σωστά έγραψε ο Τσέκερης «τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι».

Η πρόκληση γι’ αυτήν τη νίκη, τώρα μεγαλώνει...

harddog-sport-blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: