26.1.22

Οταν ο αρχηγός αφήνει άφωνους τους πάντες...



Ο αρχηγός είναι εκνευρισμένος, με δυσκολία κρατάει την οργή του να μην ξεσπάσει σε κάποιους άσχετους που είναι στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει με μοναδικό θέμα: «Τι λέμε, τι κάνουμε για να τη βγάλουμε καθαρή». Ανοίγει τη συζήτηση ο ίδιος:

- Αρχηγός: Τα θαλασσώσατε. Ακούω... προτάσεις, ιδέες για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Πρώτος παίρνει τον λόγο στενός συνεργάτης του που πολλές φορές στο παρελθόν τον είχε σώσει, ρίχνοντας τις ευθύνες σε άλλους. Ας τον πούμε Μάκη:

- Μάκης: Εκλαμπρότατε. Νομίζω ότι πρέπει να βγούμε επιθετικά και να μιλήσουμε για πρωτοφανή κακοκαιρία που όμοιά της δεν έχει ζήσει η χώρα από την εποχή της απελευθέρωσης…

Ενας εκ των παρισταμένων, ο Σάκης, τόλμησε να τον διακόψει:

- Σάκης: Για ποια απελευθέρωση να μιλήσουμε; Αυτή από τους Τούρκους ή αυτή από τους Γερμανούς;

- Αρχηγός (φανερά ενοχλημένος): Σάκη, σύνελθε, δεν είναι ώρα για κακής ποιότητας χιούμορ. Συνέχισε, Μάκη.

- Μάκης: Θα τα ρίξουμε στην εταιρεία, θα παρακαλέσουμε έναν εισαγγελέα να διατάξει έρευνα και…

Ο Σάκης επιμένει: Θα ζητήσουμε καμιά συγγνώμη ή θα θεωρηθεί ένδειξη ηττοπάθειας;

- Μάκης: Θα πούμε στον αρμόδιο να πει μια συγγνώμη μέσα από τα δόντια του και θα πούμε στους δικούς μας να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε όλοι τα ίδια πράγματα.

Παρεμβαίνει στη συζήτηση έτερος σύμβουλος του αρχηγού. Ας τον πούμε Λάκη.

- Λάκης: Ολα αυτά μού ακούγονται πολύ λίγα. Τα κανάλια μάς βρίζουν πατόκορφα, ακόμη κι εκείνα που μας αποθέωναν όταν κάναμε μαλακίες…

- Αρχηγός: Λάκη, έλεος. Σας έχω πει, δεν θέλω φρασεολογία χαμαιτυπείου εδώ. Εχουμε επίπεδο εμείς. Δεν θα γίνουμε σαν τους άλλους!

- Λάκης: Συγνώμη, εκλαμπρότατε. Συνεχίζω. Λέω μήπως να χρεώναμε την ευθύνη εκτός από την εταιρεία και σε κάποιο φυσικό πρόσωπο;

- Αρχηγός: Ποιον έχεις στο μυαλό σου, Λάκη;

- Λάκης: Τον Χατζηπετρή, ενδοξότατε!

Φωνές στην αίθουσα. Ξεχωρίζει αυτή του Μάκη: «Ελεος. Αυτός είναι της παρατάξεως, θα αρχίσουμε να θυσιάζουμε δικούς μας ανθρώπους; Χαρές που θα κάνουν οι κατσαπλιάδες αντίπαλοί μας. Σε λίγο θα ζητήσεις να παραιτηθεί ο αρχηγός».

- Ο Λάκης όμως επιμένει: Μακριά από μένα αυτή η βέβηλη σκέψη. Ξέρετε, όμως, συνάδελφοι, και η παραίτηση πολιτική πράξη είναι. Βοηθάει το σύστημα, αφού δίνει στο οργισμένο πλήθος την ευκαιρία να ξεσπάσει, να εκτονωθεί και σιγά σιγά να ξεχάσει.

Για λίγο επικρατεί σιγή στην αίθουσα. Οι πάντες σκέφτονται την πρόταση του Λάκη. Ο αρχηγός είναι προβληματισμένος. Προς έκπληξη όλων ζητάει από τον γραμματέα του να του φέρει ένα τσιγάρο. Στους έκπληκτους συνεργάτες του που αρχίζουν να μουρμουρίζουν απαντά κοφτά: «Ακόμη κι εγώ, ένας φανατικός αντικαπνιστής, κάπου κάπου το έχω ανάγκη. Αλλωστε τράκα είναι. Στο θέμα μας, παρακαλώ».

- Ο Λάκης παίρνει ξανά τη σκυτάλη: Αν δεν δώσουμε τώρα κάποιο εξιλαστήριο θύμα, ίσως αύριο χρειαστεί να δώσουμε κάτι παραπάνω για να ικανοποιηθεί ο όχλος.

Τα βλέμματα όλων καρφώνονται στον αρχηγό. Περιμένουν την έμπνευσή του που θα σαρώσει το δυσάρεστο κλίμα, θα αποστομώσει τους φωνακλάδες αντιπάλους του και θα ξυπνήσει τους οπαδούς από τον πεσιμιστικό λήθαργό τους. Αυτός τραβάει μια βαθιά ρουφηξιά από το αμερικάνικο τσιγάρο, φυσάει τον καπνό με χάρη και ξεστομίζει τη μαγική φράση: «Τα λάθη των μεγάλων ανθρώπων αξίζουν σεβασμού γιατί είναι πιο γόνιμα από τις αλήθειες των μικρών», και αποχωρεί από τη σύσκεψη. Τα στόματα ανοιχτά σαν μπουκαπόρτες. Ο Λάκης γυρίζει στον Μάκη και τον ρωτάει: «Τι ήταν αυτό;». Ο Μάκης, που έχει περάσει ώρες με τον αρχηγό συζητώντας σοβαρά θέματα και πίνοντας με μέτρο τσικουδιά, απαντά μ’ ένα πελώριο χαμόγελο στο πρόσωπό του: «Νίτσε. Ο αρχηγός τον διδάχτηκε στο Κολάμπια».

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: