1.1.22

Καταγγελία για κρούσματα σε πυροβολαρχία...


...μετά από υποχρεωτικό αγιασμό...

Την άμεση λήψη σοβαρών μέτρων και την ενίσχυση του ΕΣΥ ζητά για ακόμα μία φορά το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, που γνωστοποιεί καταγγελία πυροβολαρχίας της «180 ΜΚΒ ΧΩΚ» σύμφωνα με... την οποία επτά άτομα έχουν ασθενήσει ενώ υπάρχει ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα.

Όπως καταγγέλλεται, η διασπορά ξεκίνησε από διενέργεια αγιασμού στον οποίο η συμμετοχή ήταν υποχρεωτική ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για καραντίνα στην μονάδα με αποτέλεσμα επιβεβαιωμένα κρούσματα να κυκλοφορούν στο στρατόπεδο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα μέτρα δεν τηρούνται ούτε στο 20%, τα υποχρεωτικά μοριακά τεστ πληρώνονται από τους φαντάρους, παρά τις υποσχέσεις ΓΕΣ και υπουργείου Άμυνας για δωρεάν προληπτικά μέσα.


Ο «Σπάρτακος» ζητά να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μην επιβαρύνονται οι φαντάροι με το οικονομικό βάρος των μέτρων και να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Αναρωτιέται δε «από ποια Διαταγή του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ προβλέπεται αυτό; Ποιος δίνει αυτές τις διαταγές; Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Ποιος αποφασίζει να γράψει στα παλιά του τα άρβυλα τον κίνδυνο από τον Κορονοιό και να ριψοκινδυνεύσει με την Υγεία και την Ζωή τόσων ανθρώπων».

Επιστολή στην επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων
 

Λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, και ενώ η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα (μέχρι και χθές ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ανέρχονταν στα 1.170.293 με ημερήσια μεταβολή στο +3,1%). Οι σκέψεις όλων μας βρίσκονται στους βαρέα πάσχοντες, τους οικείους των χιλιάδων χαμένων συνανθρώπων μας αλλά και σε όσους και όσες δίνουν καθημερινά την μάχη να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας. 

Σαν κομμάτι της κοινωνίας, εμείς οι φαντάροι, αφουγκραζόμαστε την αγωνία όλων να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση, αλλά και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, τα δεκάδες και κατά συρροή φαινόμενα κακής διαχείρισης ή ακόμα και αδιαφορίας από πλευράς ανωτέρων μας για την κρισιμότητα της κατάστασης, ενισχύουν αυτό το αίσθημα ανασφάλειας και μας γεμίζουν οργή.

Από την πρώτη μέρα που πατήσαμε το πόδι μας στο στρατόπεδο, οι δεκάδες ανακοινώσεις από πλευράς του επιτελείου για την αποφυγή της διάδοσης της νόσου αλλά και οι οδηγίες για την υγειονομική μας προστασία, πολλές φορές είτε γινόταν κατ΄επίφαση είτε αναλώνονταν στο επίσημο κυβερνητικό αφήγημα της «ατομικής μας ευθύνης». 

Μπορεί να μας διαχώριζαν σε θαλάμους με βάση το αν ήμασταν ή όχι εμβολιασμένοι, αλλά οι λιγοστές τουαλέτες και οι χώροι εστίασης ήταν κοινοί. 
Μπορεί να μας υποχρέωναν να φοράμε μάσκες όλη την ώρα (ακόμα και κατά μονάς σε εξωτερικούς χώρους) αλλά δεν προβλέπονταν με κανέναν τρόπο η διενέργεια test για τους εξοδούχους (εμβολιασμένους και μη). Όσο για το κόστος της προστασίας, αυτό πέφτει αποκλειστικά στους φαντάρους για τα αναλώσιμα (μάσκες, αντισηπτικά) για τον έλεγχο (self ή όποιο άλλο test) ενώ πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας δεν υπάρχει παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ενώ όλα τα παραπάνω είναι γνωστά εδώ και καιρό, οι άδειες των διακοπών σε συνδυασμό με την πρωτοφανή έξαρση των κρουσμάτων μετέτρεψαν την όλη κατάσταση από εύφλεκτη σε ανεξέλεγκτη. 

Στο όνομα της υποστελέχωσης του στρατοπέδου και με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο το να βγουν οι υπηρεσίες, ανώτεροί μας παρέκαμψαν τις εγκλήσεις μας να διενεργηθεί ιχνηλάτηση και έλεγχο για πιθανά κρούσματα όσων επέστρεφαν από το πρώτο γκρουπ, αλλά και όταν εντέλει μετά από πιέσεις έγινε test σε συναδέλφους και βρέθηκε θετικό κρούσμα στο στρατόπεδο, η αντίδραση από πλευράς τους ήταν η συγκάλυψη και αποσιώπηση. 

Συγκεκριμένα, όταν ο συνάδελφος που πήγε να ελεγχθεί μαζί με το ενεργό κρούσμα ζήτησε από τον ΑΥΔΜ να απομονωθεί σε καραντίνα για τις επόμενες μέρες εκείνος του απάντησε ότι δεν τον νοιάζει και ότι οι υπηρεσίες που προέχουν θα βγουν κανονικά.

Μετά από πιέσεις στην έκτακτη αναφορά Επιλαρχίας το επόμενο πρωί, οι συνάδελφοι κατάφεραν να διενεργηθούν μαζικά rapid test. 
Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί και σίγουρα δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι αυτό το σημείο.

Οι ερωτήσεις από την μεριά μας είναι απλές: 

Ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διάδοσης εντός στρατοπέδου; 
Θα την πληρώσουμε πάλι εμείς οι φαντάροι με τον παρατεταμένο και άδικο εγκλεισμό μας μέσω της στέρησης εξόδων; 
Θα δοθούν επιτέλους δωρεάν test για όλους (εμβολιασμένους και μη); 
Σε περίπτωση νόσησης και άλλων συναδέλφων, θα υπάρξει μέριμνα για την νοσηλεία τους ή απλά θα στοιβαχτούμε στο (χωρίς προσωπικό) ιατρείο του στρατοπέδου;
Περιμένουμε τις απαντήσεις του ΓΕΣ και της ΑΣΔΕΝ.
Επιτέλους να αναλάβει το ΓΕΣ το κόστος για τα μέτρα πρόληψης του Κορονοιού και όχι οι συνφάνταροι που τους δίνουν 8,7 ευρώ μηνιαίως.
Nα μην θυσιάζουν την Υγεία των συνφάνταρων στην Πολεμοκαπηλεία και τις Υπηρεσίες τους  

Δεν υπάρχουν σχόλια: