3.1.22

Νέα μέτρα: Έρχεται επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού...


Το 2022 φέρνει και άλλα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού να βρίσκεται στο τραπέζι.

Η επιδημιολογική κατάσταση στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα συζητηθεί στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας για την πανδημία στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επέκταση του... υποχρεωτικού εμβολιασμού φέρεται να είναι δεδομένη, καταρχάς τουλάχιστον με έμμεση μορφή. Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού να παύει να ισχύει για όλους τους πολίτες μετά από επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, προκειμένου να αυξηθεί η προσέλευση για την τρίτη δόση. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για τους άνω των 60 ετών.

Από εκεί και πέρα ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει και ακόμη δύο σενάρια:

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή να καταστεί ουσιαστικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δια προστίμου για τους άνω των 50 ή και τους άνω των 40 ετών, αφού η εφαρμογή του μέτρου για τους άνω των 60 ετών έφερε αποτελέσματα.

Ή την επέκταση της υποχρεωτικότητας με επαγγελματικά κριτήρια, δηλαδή να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους αστυνομικούς, στρατιωτικούς και εργαζόμενους στην εστίαση, όπως έγινε και για τους υγειονομικούς.

Μέχρι στιγμής βέβαια η κυβέρνηση έχει δείξει απροθυμία να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα στην Αστυνομία, ωστόσο πολλοί στη ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε ισχυρό συμβολισμό για την τήρηση των μέτρων και έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις προς τον υπουργό Υγείας. Ενώ η εστίαση θεωρείται χώρος υπερμετάδοσης, για αυτό άλλωστε και ελήφθησαν νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά, χωρίς όμως να προχωρήσει η κυβέρνηση και τυπικά σε lockdown.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δε λείπουν πάντως και οι φωνές για πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο δε φαίνεται η κυβέρνηση να εξετάζει αυτό το μέτρο τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση φαίνεται πάντως αποφασισμένη, παρά τις φωνές για παράταση των σχολικών διακοπών, να ανοίξει τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με νέα πρωτόκολλα και με περισσότερα τεστ.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών προτείνει αντί για self test, οι μαθητές να κάνουν rapid test, ωστόσο αυτό απαιτεί πολύ περισσότερο προσωπικό και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να εφαρμοστεί.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον εφόσον εντοπιστεί κρούσμα σε σχολείο, όλοι οι μαθητές της τάξης, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονται δίπλα, μπροστά ή πίσω από το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Λόγω όμως της ταχύτερης μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον, οι συμμαθητές του επιβεβαιωμένου κρούσματος θα υποβάλλονται σε τεστ επί πέντε ημέρες αντί για επτά και όσοι έχουν προσβληθεί να μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες αντί για δέκα.

Ενδεικτικό άλλωστε των προθέσεων της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των σχολείων, είναι ότι από σήμερα ανοίγουν κανονικά τα φροντιστήρια, παρά τις αντιδράσεις της ΟΙΕΛΕ, αλλά και οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: