24.1.22

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο Τσίπρας...


Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρότασή του για απευθείας εκλογή της ΚΕ από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μη έχοντας ουσιαστικά άλλο χρόνο έβαλε έγκαιρα όπως εκτιμάται στην αρχής της νέας χρονιάς το μεγάλο και μείζον ζήτημα της... ανανέωσης και του μετασχηματισμού του κόμματος. Το στοίχημα τώρα για τον ίδιο είναι να καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της απόφασής του προτού ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί ένα συνέδριο ρήξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το πολεμικό κλίμα που αναπτύχθηκε τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ Ομπρέλας και προεδρικών, αλλά και στα social media μεταξύ των μελών του κόμματος ήταν μόνο η αρχή της μιας βαθιάς υποβόσκουσας έντασης που συγκρατείται επί μήνες για να μην ξεσπάσει σε μείζονα σύρραξη.

Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης μεταξύ προεδρικών και μελών της Ομπρέλας. Στο Πολιτικό Συμβούλιο υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για την απευθείας εκλογή προέδρου και ΚΕ από την οργανωμένη βάση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν έμειναν εκεί.

Με στόχο να πέσουν οι τόνοι και κυρίως για να μην επισκιαστεί η ουσία της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μια δήλωσή τους επιχειρούν να οριοθετήσουν και πάλι την εσωκομματική διαπάλη.

«Το σκεπτικό μας είναι ότι η πρόταση ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα ενώ επιταχύνει την διεύρυνση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» σημειώνουν στη δήλωσή τους που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Σπύρου Δανέλλη.

Οι πολακιστές
Το έναυσμα το έδωσε για μια ακόμη φορά ο Παύλος Πολάκης και ο τρόπος με τον οποίο απάντησε στο Νίκο Φίλη και στα περι star system κομματικών ψηφοφοριών.

Ο βουλευτής Χανίων απάντησε με το γνωστό ύφος στον τομεάρχη Παιδείας του κόμματος όμως το κλίμα βάρυνε εξαιρετικά επικίνδυνα από τις απαντήσεις και τις επιθέσεις ακολούθων του κ. Πολάκη στο facebook. Οι λεγόμενοι «πολακιστές» με εκφράσεις όπως «την ομπρελίτσα σου και σ’ άλλη παραλία» ή να φύγουν «ιδεοληπτικοί και βαρίδια» χτύπησαν ηχηρά καμπανάκια για το ξένο προς τα αριστερά ήθη επίπεδο διαλόγου και αντιπαράθεσης.

Όπως σημείωνε μέλος της κίνησης των 4 «είναι πλέον αβάσταχτη η διαρκής απολογία για τον Πολάκη σε ένα κόσμο που θέλει να συνομιλήσει με εμάς».  «Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη , αποδοκιμάζουμε κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησής της και ζητάμε να πέσουν οι τόνοι» σημειώνουν οι 4 εκ των λεγόμενων συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη πάντως έχει επισυμβεί αυτό που όλοι φοβόντουσαν αμέσως μετά την πρωτοβουλία Βούτση να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση Τσίπρα για την εκλογή από τη βάση.

Ουσιαστικά δημιουργήθηκε όπως σημειώνουν τόσο οι 4 όσο και αρκετοί μέσα στο κόμμα ένα de facto διχαστικό κλίμα το οποίο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συντηρηθεί μέχρι το Συνέδριο στο τέλος Μάρτη και να επισκιάσει αν δεν εκτοπίσει το βασικότερο ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ την προβολής του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η Δεξιά από τη διακυβέρνηση του τόπου.  

Γεφυροποιοί
«Στην πορεία προς το συνέδριο θα προτείνουμε πρόνοιες ώστε να αποφευχθούν παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος και να διασφαλιστεί η διαφάνεια και αντιπροσωπευτικότητα στην εκλογή του κεντρικού οργάνου του κόμματος» αναφέρει η κίνηση των 4 αναλαμβάνοντας επι της ουσίας ρόλο πυροσβέστη στη μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται με την πρόταση Τσίπρα σε αρχηγικό κόμμα των σελέμρπτι και των παραγόντων.

Ουσιαστικά οι 4 προαναγγέλλουν ισχυρές πρόνοιες για να αντιμετωπιστεί ο κεντρισμός που θα πνίξει κομματικά μέλη της περιφέρειας στις εκλογικές διαδικασίες και για να μην πριμοδοτούνται οι τηλεπερσόνες έναντι των αφανών.

Το κλίμα αναμένεται βαρύ στην ΚΟ που θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας και δεν αποκλείεται μετά την εισήγηση Τσίπρα να αρχίσουν τα “όργανα”.  

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει μια γενναία επανεκκίνηση στην πρώτη ομιλία της νέας χρονιάς  θέτοντας από το βήμα τα μείζονα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να συγκρουστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και την κυβέρνηση. Λίστα Πέτσα και ζητήματα Δημοκρατίας στο φόντο των διώξεων Βαξεβάνη – Παπαδάκου θα είναι ψηλά στην ατζέντα παράλληλα με τις μάχες που πρέπει να δοθούν στον ολομέλεια από αύριο κιόλας για την ακρίβεια.

Την Παρασκευή αναμένεται και η πρώτη σύγκρουση κορυφής μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ρελάνς που επιδιώκει ο πρωθυπουργός μετά και το πόρισμα της εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα και την opinion poll...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: