20.1.22

Λήγει η θητεία επτά μελών του ΕΣΡ...


Στις 24 Νοεμβρίου 2022 λήγει η εξαετής θητεία του προέδρου και των έξι μελών του ΕΣΡ. Πρόκειται για τον πρόεδρο Αθανάσιο Κουτρομάνο και τα μέλη Καλλιόπη (Πόπη) Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γιώργο Πλειό και Γιώργο Σαρειδάκη. 

Το νομικό καθεστώς δεν προβλέπει δυνατότητα... ανανέωσης και το ΕΣΡ θα πρέπει να λειτουργήσει με μόλις δύο μέλη. την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Τσιχλιά, που διορίστηκαν το 2021 για έξι έτη (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027). 

Για την επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ πρέπει να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και για να επιλεγούν τα νέα μέλη χρειάζεται πλέον πλειοψηφία 3/5. Δεν αποκλείεται, όπως είχε συμβεί και με την περίπτωση της θητείας Λασκαρίδη, να δοθεί άτυπη παράταση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της Αρχής, αποσύροντας την εμπιστοσύνη του κόμματός του προς το πρόσωπο του Αθανάσιου Κουτρομάνου, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει τη θέση του. 

Η Αρχή, διά του προέδρου της, έχει υποστηρίξει πως δεν μπορεί να καταγράψει την πολιτική πολυφωνία και, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει εκλογική αναμέτρηση εντός τους έτους, υπάρχει το ερώτημα για το αν η Αρχή θα συνεχίσει να… απέχει από τον ουσιαστικό έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: