24.1.22

Σεισμόπληκτοι στην κατάψυξη...


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι καθώς περισσότεροι από 600 άνθρωποι που ζουν στους οικίσκους μετά τον σεισμό έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, χωρίς μάλιστα να έχει προβλεφθεί ικανοποιητική λύση για τη... θέρμανσή τους. Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.», τα κλιματιστικά που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους οικίσκους είναι μία απόλυτα ανεπαρκής λύση όταν η θερμοκρασία φτάνει κοντά στο μηδέν και με το χιόνι να έχει κυριολεκτικά σκεπάσει την περιοχή. Με το ξεκίνημα της κακοκαιρίας χθες άρχισε και η προσπάθεια να βρεθούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου «Η Ελπίδα», τα κλιματιστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον οι εξωτερικές μονάδες έχουν σκεπαστεί από χιόνι.

«Κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρεθούν ηλεκτρικές σόμπες για όλους, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια. Κάποιοι έχουν πάρει σόμπες που είχαν στα σπίτια τους, αλλά πολλοί ακόμα δεν έχουν τρόπο να ζεσταθούν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γκαντάτσιος, γραμματέας του Συλλόγου «Η Ελπίδα», ο οποίος τονίζει ότι όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί πολύ νωρίτερα. «Και όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται ο Γολγοθάς για το θέμα των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης των ζημιών καθώς η γραφειοκρατία και οι απαιτούμενες διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας», επισημαίνει ο ίδιος.

«Μένω στα λυόμενα μαζί με τη γυναίκα μου, η οποία κάνει αιμοκάθαρση και αύριο δεν ξέρω πώς θα την πάω στο νοσοκομείο στο Ηράκλειο. Σόμπα δεν έχουμε ακόμα, ελπίζουμε πως μέχρι το βράδυ θα μας φέρουν γιατί το air-condition δεν δουλεύει. Και με τις σόμπες όμως θα ζεσταθούμε αν υπάρχει ρεύμα, γιατί αν κοπεί τη νύχτα, τελειώσαμε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σήφης Πλευράκης.

Χιόνισε μέχρι τη θάλασσα

Η κακοκαιρία χτύπησε από το βράδυ του Σαββάτου στα ορεινά της Κρήτης, ντύνοντας στα λευκά τα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, του Ψηλορείτη αλλά και των Λευκών Ορέων. Από χθες το μεσημέρι άρχισε να χιονίζει ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, ακόμα και στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου το χιόνι έφτασε ώς τη θάλασσα.

Με απόφαση των δήμων σχεδόν σε όλη την Κρήτη σήμερα θα είναι κλειστά τα σχολεία. Από τα γραφεία πολιτικής προστασίας των δήμων και της Περιφέρειας του νησιού γίνεται έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις καθώς από σήμερα το μεσημέρι αναμένονται ακόμα πιο έντονα φαινόμενα.

* Κλειστά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα παραμείνουν σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία...

Μάριος Διονέλλης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: