20.1.22

ΣΥΡΙΖΑ: Εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας...


...πίσω από τις μεταρρυθμίσεις Τσίπρα...

Εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, δυνατότητα ψηφιακής λειτουργίας των οργάνων, απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα, καθολικά δημοψηφίσματα με τη συμμετοχή των μελών που θα εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το συνέδριο, αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το... Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές, ανώτατα όρια θητειών σε Βουλή, Ευρωβουλή και κομματικά όργανα (αν και υπάρχουν και στο σημερινό καταστατικό δίχως να εφαρμόζονται), ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα.

Οι ριζοσπαστικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα έχουν ως βασικό στόχο το υπεσχημένο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στους πολίτες που τον έκαναν κυβέρνηση και σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, την αποκαλούμενη κοινωνική γείωση, για την οποία μίλησε ήδη από το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του στο CNN Greece, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει την εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας μέσω της άμεσης συμμετοχής των μελών του κόμματος σε κορυφαίες διαδικασίες, ακόμα και για την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών κι ευρωβουλευτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν με νόημα, πως ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί την κατάργηση των εσωκομματικών τάσεων, αλλά αυτές να λειτουργούν αποκλειστικώς ως ρεύματα ιδεών.

Παραλλήλως, εκτιμούν πως οι καινοτομίες Τσίπρα, ιδίως η απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής αλλά και οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που εγκαινιάζονται, θα εκτινάξουν τον αριθμό των μελών σε πολύ πιο πάνω από τα περίπου 60.000 που είναι σήμερα.

Στη χθεσινή (Τετάρτη) ψηφοφορία στο Πολιτικό Συμβούλιο 28 μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Τσίπρα και 11 κατά, όλοι μέλη της Ομπρέλας (53+ με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης κ.ά.), η οποία εναντιώνεται στην εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου- όργανο που θα αποτελείται από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα έχει κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο-, καθώς και στο προοίμιο του καταστατικού το οποίο έχει ένα γενικότερο ιδεολογικό περιεχόμενο.

Ως προς την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, θεωρούν πως συμβάλλει στο να δοθεί αρχηγοκεντρικός χαρακτήρας στο κόμμα, ενώ θα υπάρχει έλλειμμα κομματικής λογοδοσίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα έχουν λαϊκή νομιμοποίηση και δεν θα ελέγχονται από τις τάσεις και οι οποίοι μπορεί να μην ανήκουν στον κομματικό πυρήνα, αλλά και να αξιοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους από τη γενικότερη δημόσια παρουσία τους.

Από την άλλη, συνεργάτες του κ. Τσίπρα τονίζουν πως με την απευθείας εκλογή δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη τάση να συμμετέχουν πιο κεντρικά στη λήψη αποφάσεων, ένα επιπλέον κίνητρο για τη μαζικότερη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες, αφού δεν θα έχουν πια μεγάλη χρησιμότητα τα περίφημα «χαρτάκια» που κυκλοφορούν σε κάθε συνέδριο πριν τις ψηφοφορίες.

Ως προς το κείμενο θέσεων, που επίσης υπερψηφίστηκε χθες, αυτή τη φορά και σε αντίθεση με το προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο δεν διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις.

Αρκετοί, μάλιστα, το βρήκαν εξαιρετικό.

Όπως κι αν έχει, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το τρίτο συνέδριο όπου, πάντως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τον έλεγχο του απαραίτητου αριθμού συνέδρων ώστε να περάσει τις προτάσεις του...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: