26.1.22

Εργοδοτικά και κυβερνητικά παιχνίδια...


Αλαλούμ επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, ως προς την εφαρμογή της απόφασης για τη διήμερη γενική αργία, λόγω των επιπτώσεων από τις χιονοπτώσεις, κυρίως αναφορικά με τις αμοιβές των υπαλλήλων. Παράλληλα, φτάνουν σε συνδικάτα καταγγελίες... για πιέσεις από εργοδότες που απαιτούν από τους εργαζομένους να πάνε στη δουλειά, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ρύθμιση με την οποία τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές θα τις πληρώσει το κράτος αντί για τις επιχειρήσεις -εργοδότες. Ολα αυτά στο πλαίσιο κήρυξης σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας περιοχών της χώρας με βάση την οποία αναστέλλεται εκτός από τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων -με προβλέψεις για εξαιρέσεις ορισμένων που συνδέονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν άμεσα, μετά τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και την κυβερνητική δέσμευση για γενική αργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για τις 25 και 26 Ιανουαρίου στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη (25.1.2022) ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα των αργιών. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο βουλευτής τού μετέφερε τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων «για εκβιασμούς που δέχονται από εργοδότες, προκειμένου να πάνε με κάθε τρόπο στην εργασία τους αύριο, ημέρα που έχει ανακοινωθεί αργία». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τον προβληματισμό εργαζομένων, καθώς «δεν γνωρίζουν εάν θα πληρωθούν για αυτές τις μέρες ή θα κληθούν να τις αναπληρώσουν με άλλο τρόπο». Μάλιστα, επεσήμανε το υπουργείο Εργασίας έχει ευθύνη «να καλύψει με σαφή τρόπο τους εργαζόμενους, έτσι ώστε και να είναι εξασφαλισμένοι με την αργία και να πληρωθούν αυτές τις μέρες».

Την ίδια μέρα, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και ότι οι εργοδότες- επιχειρήσεις για τις δυο αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρχει ρύθμιση που θα καθορίζει όρους και προϋποθέσεις για την εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα εξής:

«Ανακοινώνεται ότι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους. Οι εργοδότες- επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: