3.1.22

Η μαύρη τρύπα της δημοκρατίας...


Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 29) «η οργάνωση και η δράση των κομμάτων οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τις... εγγυήσεις διαφάνειας ως προς τις εκλογικές δαπάνες και γενικά την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των βουλευτών, των υποψήφιων βουλευτών και των υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών».

Αυτά λέει το Σύνταγμα, χωρίς πουθενά να αναφέρει ότι μπορούν με πρόσχημα τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις τα κόμματα να δανείζονται από τις τράπεζες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) μπορεί να συναντήθηκαν από διαφορετικές αφετηρίες με τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά το Σύνταγμα δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συμπεριφερθούν όπως οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της μεταπολίτευσης που ρημάζοντας τις τράπεζες και την οικονομία τελικά πτώχευσαν.

Γιατί ουσιαστικά ακριβώς αυτό συνέβη με τα δύο κόμματα που χρωστούν σήμερα πάνω από 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο χρόνος εξόφλησης των θαλασσοδανείων τους ξεπερνάει πολύ το διάστημα ενός αιώνα. Φαίνεται όμως ότι ανακαλύφθηκε η νέα συνταγή, που τελειοποιήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, για το πώς τα «κόκκινα» δάνεια των κομμάτων τους, αλλά και μιας χούφτας επιχειρηματιών και εφοπλιστών, «ασπρίζουν».

Αρχικά χρειάζεται μια γενναία διαγραφή μέρους των δανείων (2013), ακόμα και αν αυτή οδηγήσει σε πτώχευση μια ολόκληρη τράπεζα. Στη συνέχεια, εκατοντάδες εκατομμυρίων δόσεις και τόκοι παραμένουν απλήρωτα στο μέτρο που ένα από τα δύο κόμματα κυβερνά, ενώ τροπολογία του 2014 όρισε ακατάσχετο το 40% των κρατικών ενισχύσεων των κομμάτων.

Επειτα από τις «αριστερές παρενθέσεις» όμως το επιτελικό κράτος πρόσθεσε νέα υλικά στη συνταγή. Νόμος θέσπισε την πλήρη ασυλία των τραπεζικών στελεχών, ενώ πλέον δεν μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα εισαγγελέας αλλά μόνο οι διοικήσεις των τραπεζών.

Και ενώ ο πτωχευτικός Νόμος της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τα κόμματα, ωστόσο οι υποθέσεις των δανείων τους πάνε γραμμή για το αρχείο χωρίς δυσάρεστες δικαστικές εμπλοκές. Η λίστα Πέτσα διασφαλίζει τη σιωπή και όσο για τη διαφάνεια αυτή φάνηκε ανάγλυφα με την απάντηση της Ν.Δ. στο εύλογο ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: