21.1.22

Σενάρια πολέμου στην Ουκρανία...


Το ΝΑΤΟ απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα...

Κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ετοιμάζει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να συγκεντρώνονται ως «απάντηση» στην περιοχή, και τον διεθνή Τύπο να παρουσιάζει «χάρτες μάχης».

Τα τύμπανα του πολέμου πλέον ηχούν για τα καλά στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ η... διπλωματία φαίνεται να αποτυγχάνει, λόγω του αδιεξόδου των τελευταίων εβδομάδων από τις συνομιλίες δυτικών αξιωματούχων με τη ρωσική πλευρά.

Ενώ η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα, η Ουκρανία ζητάει τη βοήθειά της, οι Ρώσοι απαντούν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση εισβολής, απαιτώντας όμως παράλληλα να αποχωρήσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις από τη γειτονιά της.

Εκτός από συνθήκη που θα αποκλείει κάθε διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, αλλά και τη Γεωργία, η Ρωσία απαιτεί από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν την οργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη. Η Μόσχα έχει τονίσει ότι οι απαιτήσεις της δεν είναι διαπραγματεύσιμες και η Ουάσιγκτον τις έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Το ΝΑΤΟ απέναντι σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ετοιμάζει ασκήσεις-μαμούθ σε όλες τις θάλασσες που την περικλείουν (Ατλαντικός, Αρκτικός, Ειρηνικός, Μεσόγειος), με επιπλέον κινητοποίηση 140 πολεμικών πλοίων και 10.000 στρατιωτών.

Βασικός στόχος των ασκήσεων αυτών είναι η ενεργοποίηση «ναυτικών, αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων» και η αντιμετώπιση των «απειλών» που προέρχονται από «τις θάλασσες και τους ωκεανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ως απάντηση στις στρατιωτικές κινητοποιήσεις, η Ισπανία προστίθεται στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ που στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ' οδόν, ενώ θα ακολουθήσει και μία φρεγάτα. Πιθανότατα, δε, να σταλούν και ισπανικά μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μία φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία...

Πολεμικοί χάρτες από τον διεθνή Τύπο

Την ίδια ώρα, διάφορα ΜΜΕ της Δύσης παρουσιάζουν αυτό το διάστημα πιθανά σενάρια και χάρτες μάχης, για το τι θα «μπορούσε» να συμβεί επί του πεδίου, σε περίπτωση που γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.




Τα σενάρια της επίσης βρετανικής Sun, κάνουν λόγο για κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία, τοποθέτηση φιλορωσικής κυβέρνησης και... εθνικής αντίστασης από τους Ουκρανούς, που θα εξοπλίζονται από τη Δύση και θα... αναγκάσει τους Ρώσους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

Αίσθηση από τη δήλωση Μπάιντεν για «μικρή εισβολή»

Χθες, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει» στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε».

Η δήλωση αυτή άφηνε να εννοηθεί ότι η αντίδραση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορεί να ήταν πιο μετριοπαθής, ωστόσο ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπόσχονται μια «ταχεία, σοβαρή και ενιαία απάντηση» εάν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραβιάσουν τα ουκρανικά σύνορα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου φοβάται μια πιθανή ρωσική εισβολή, είπε σήμερα (20/1) ότι δεν υπάρχουν «μικρές» εισβολές, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Αμερικανός ομόλογός του.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ήσσονες εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν λίγα θύματα και λίγη οδύνη, μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.«Το λέω αυτό ως πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης», πρόσθεσε.

Στη συγκυρία αυτή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες επιπλέον αμυντική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, η οποία θα προστεθεί στα 450 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη χορηγηθεί. Οι ΗΠΑ ενέκριναν επίσης τα αιτήματα των χωρών της Βαλτικής για την αποστολή όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα την πρόθεσή της να αποστείλει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, απέρριψε την ιδέα αποστολής όπλων με το επιχείρημα ότι αυτό δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα από την κλιμάκωση της έντασης.

Ωστόσο, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, διέλυσε τις ασάφειες ως προς το μέλλον του επίμαχου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη χώρα του μέσω της Βαλτικής. Το Βερολίνο δεσμεύθηκε απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα μπλοκάρει την έναρξη λειτουργίας του, αν η Μόσχα επιτεθεί στο Κίεβο...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: