21.1.22

Με ψήφους της ΝΔ πέρασε η ντροπολογία Χατζηδάκη...


...για το ψαλίδι 50% σε όσους παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού...

Η Ν.Δ. τιμώρησε χθες τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν επειδή πήγαν στα σχολεία, τα οποία άνοιξε χωρίς υγειονομικά μέτρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μόνοι τους οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν στη Βουλή την τροπολογία Χατζηδάκη, η οποία επιβάλλει την τιμωρητική μείωση μισθού κατά 50% στους εργαζόμενους γονείς που... λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού για να μείνουν στο σπίτι με τα άρρωστα παιδιά τους. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αφορά τους γονείς περισσοτέρων από 40.000 μαθητών οι οποίοι έχουν νοσήσει από τις 10 Ιανουαρίου που άνοιξαν τα σχολεία...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσαν τροπολογίες χθες, με τις οποίες δίδεται άδεια ειδικού σκοπού χωρίς να υπάρχει μείωση μισθού (όπως δηλαδή προέβλεπε ο Νόμος Βρούτση 4722/2020), γεγονός που εκνεύρισε τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Με τις αντεργατικές ρυθμίσεις Χατζηδάκη, τη μείωση αποδοχών, τις απλήρωτες ώρες εργασίας και την κατάλυση του ωραρίου, δεν μπορεί να σταθεί η μέση ελληνική οικογένεια και οι εργαζόμενοι. Είναι ντροπή και μόνο που φέρατε αυτή την τροπολογία στη Βουλή!» τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον υπουργό Εργασίας.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει διάταξη προκειμένου οι εργαζόμενοι γονείς των παιδιών που βρίσκονται θετικά να μπορούν να καθίσουν στο σπίτι με τα παιδιά τους, αλλά η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε και τώρα έφερε μία «απαράδεκτη τροπολογία». «Η κυβέρνηση δείχνει και σε αυτό το θέμα το αντικοινωνικό της πρόσωπο» υπογράμμισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Χαρίτσης: Ντροπή η τροπολογία

«Δεν είναι δυνατόν, μετά από αυτή την τροπολογία, να έρχεται αρμόδιος υπουργός και να μας ζητάει και τα ρέστα. Να μας λέει κιόλας ότι εμείς πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη. Είναι ντροπή το ότι κατατέθηκε αυτή η τροπολογία» επεσήμανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημειώνοντας στον υπουργό Εργασίας ότι:

«Δεν βρισκόμαστε σε πάγιες συνθήκες ούτε σε μια πάγια συγκυρία. Βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας. Βρισκόμαστε σε περίοδο στην οποία θα έπρεπε να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, στήριξης των νοικοκυριών, στήριξης των οικογενειών. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να θυμάται το έκτακτο της πανδημίας μόνο όταν μιλάει και όταν φέρνει ρυθμίσεις για απευθείας αναθέσεις».

«Είναι αναλγησία να τιμωρούνται οι γονείς επειδή αρρωσταίνουν τα παιδιά τους» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

Σκανδαλίδης: Καταδικάζετε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους

«Δεν καταλαβαίνουμε τι κάνετε με την τροπολογία σας. Ποια είναι η ουσία της; Υπάρχουν χαμηλόμισθοι στα όρια της επιβίωσης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει να τους κόψετε δύο μεροκάματα από τον γλίσχρο μισθό τους; Και επιτέλους σταματήστε με κάθε ευκαιρία να διαχωρίζετε τους  Έλληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες, άλλοι οι δημόσιοι, άλλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Σήμερα καταδικάζετε τους ιδιωτικούς με τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αποτελούν τα πιο ευάλωτα στρώματα ουσιαστικά του πληθυσμού» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Σκανδαλίδης.

ΚΚΕ: Απόσυρση τώρα

«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει στο πρόχειρο, αλλά έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Τιμωρεί τους εργαζόμενους γιατί άνοιξε τα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος λέγοντας ότι «αξιοποιείται η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας Χατζηδάκη, με τον Χρήστο Κατσώτη να σημειώνει ότι «στην πράξη είναι η με κάθε τρόπο αποτροπή απουσίας των γονέων».

Αναπλήρωση εργασίας για τους ανεμβολίαστους

Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι (γονείς) τιμωρούνται τελικά με περικοπή του 50% των αποδοχών τους τις τρεις πρώτες ημέρες της άδειας, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα θα επιστρέφουν (δηλαδή θα αναπληρώνουν) το 50% του συνόλου των ωρών εργασίας που απουσίασαν, όπως προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις Χατζηδάκη. Η τέταρτη ημέρα άδειας του γονέα θα αμείβεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100% και η 5η ημέρα άδειας θα "χρεώνεται" στην κανονική άδεια του εργαζομένου.

Ωστόσο το άρθρο 15 του Ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε αυτή την περίπτωση ο (ανεμβολίαστος) εργαζόμενος υποχρεώνεται σε αναπλήρωση του χρόνου εργασίας -αφορά το σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση...

Κώστας Πουλακίδας

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: