27.1.22

Ακριτική Οδός…


Παντελής Μπουκάλας

Αττική Οδός; Οχι βέβαια. Δεν είναι αυτό το σωστό όνομα ενός δρόμου που συγκαταλέγεται, λέει, στους ασφαλέστερους της Ευρώπης, εξ ου και τα τσουχτερά εισόδια, αλλά και στους «αυτοχρηματοδοτούμενους», εξ ου και το γεγονός ότι η κατασκευή του δεν κόστισε πάνω από 500 δισ. στο Δημόσιο, δηλαδή σ’ εμάς τους... χρήστες του δρόμου. 

Το σωστό όνομα, αυτό που εξηγεί και τον δωδεκάωρο και βάλε εγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών, είναι Ακριτική Οδός. Δεν διασχίζει την Αττική ο δρόμος. Δεν βρίσκεται σκάρτο τέταρτο από την καρδιά του κράτους (με τις ιδεωδώς πλαστές συνθήκες των Ολυμπιακών του 2004). Στην παραμεθόριο ζώνη βρίσκεται. Κάπου στα σύνορα με τη Χώρα Δίχως Ονομα. Γι’ αυτό και άργησαν να πάνε τα εκχιονιστικά έως εκεί, να σώσουν τους ξεπαγιασμένους ανθρώπους.

Ξεπαγιασμένοι – ξεξεπαγιασμένοι, καθόλου απίθανο δεν είναι να τους μηνύσει αύριο-μεθαύριο ο «παραχωρησιούχος» ή «η διαχειρίστρια εταιρεία». Θα τους δώσει πρώτα το διχίλιαρο, για να αποφύγει τις ομαδικές αγωγές, κι ύστερα θα τους μηνύσει. Για διαφυγόντα κέρδη. Ηδη τους καταλόγισε «φόβο και έλλειψη εμπειρίας». Κι αν βρει τίποτε γερούς ποινικολόγους, ειδικευμένους στην τηλεψυχιατρική, θα τους φορτώσει και κάνα «σύνδρομο αυτοκαταστροφής», να μάθουν. Αλλωστε, τα δικαιώματά της ξέρει και παραξέρει να τα διεκδικεί η εταιρεία.

Τους καταληψίες των διοδίων θα τους έσερνε στα δικαστήρια, έτσι είχε απειλήσει παλαιότερα, αλλά δεν ήξερε ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Γι’ αυτό και απαίτησε να αποζημιωθεί με 611.000 ευρώ. Και, όπως έγραφε ο Γιώργος Λιάλιος στην «Κ», στις 19.5.2020, αξίωσε και άλλες 17.007,88 ευρώ για «περιπτώσεις που η Τροχαία ζήτησε το κλείσιμο των διοδίων, όπως τροχαία, ληστείες, πυρκαγιά στο διυλιστήριο Ασπροπύργου, ακόμα και για περίπτωση αυτοκτονίας»!

Αγνωστο τι πρόλαβε να μάθει απ’ όλ’ αυτά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Την αργκό της ανευθυνότητας και του αυτοθαυμασμού, πάντως, μια χαρά την έμαθε. Αλλιώς δεν θα διανοούνταν να πει: 

«Μπορέσαμε και κρατήσαμε τη χώρα λειτουργική». Η δήλωσή του ανταποκρινόταν πιστά στην πραγματικότητα. Θα συμφωνούσαν και οι εγκλωβισμένοι της επίσης ακριτικής Μεσογείων, που απέχει μόλις μισό μίλι από το Καϊμακτσαλάν.

Θα δοθεί άραγε και σ’ αυτούς το διχίλιαρο; Θα το απαιτήσει ο κ. Κ. Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό; Αυτό δεν το ξέρουν ούτε οι συνήθεις υμνωδοί του, που είδαν το λιβανιστήρι τους να γεμίζει χιόνι. Και να σβήνει...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: