21.1.22

Αμηχανία μετά την προπαγάνδα...


Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε η κυβέρνηση με την επιλογή της να στήσει μια κομματική εθνικοπατριωτική φιέστα για την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale και να μετατρέψει τους ίδιους τους πολυδάπανους εξοπλισμούς σε... προπαγανδιστικό υλικό μέσω του περιβόητου βίντεο με το λογότυπο της Ν.Δ. που ανάρτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκαλώντας με τις ενέργειες αυτές τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και κριτική ακόμα και από φιλοκυβερνητικά μέσα.

Η αμηχανία της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της έγινε εξαιρετικά εμφανής και κατά τη χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δέχτηκε συγκεκριμένα ερωτήματα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά απέφυγε να τα απαντήσει.

Ειδικότερα κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκδήλωση στην Τανάγρα και για το σποτ με το λογότυπο της Ν.Δ., καθώς επίσης και στην καταγγελία ότι -παρά την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού- δεν προσεκλήθη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά μόνο οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αλλά ο Γιάννης Οικονόμου περιορίστηκε μόνο να πει ότι «η κυβέρνηση δεν θα μπει σε πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν για ένα γεγονός που κάνει όλους τους Ελληνες να αισθάνονται ασφαλέστεροι και υπερήφανοι. Ηταν μια ιστορική στιγμή για τις Ενοπλες Δυνάμεις η χθεσινή», προσθέτοντας ότι «εκπρόσωποι από τη Ν.Δ., από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., από την Ελληνική Λύση, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας και Εξοπλιστικών Υποθέσεων ήταν εκεί» και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επέλεξε να μη στείλει ούτε έναν εκπρόσωπό του», αλλά χωρίς να απαντήσει γιατί δεν προσεκλήθη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων και κυρίως γιατί η κυβέρνηση -με όλες τις ενέργειές της- μετέτρεψε την παραλαβή των αεροσκαφών σε μια «γαλάζια» κομματική φιέστα, πυροδοτώντας η ίδια την πολιτική αντιπαράθεση, στην οποία εκ των υστέρων λέει ότι δεν θέλει να μπει.

Και μπορεί η κυβέρνηση να στράφηκε στα εθνικοπατριωτικά επικοινωνιακά σόου σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να ξεφύγει από την πίεση κεντρικών ζητημάτων όπως η πανδημία και η ακρίβεια, όμως τα ζητήματα αυτά παραμένουν εδώ. Οσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, στην κυβέρνηση λένε ότι αναμένουν την κορύφωση των διασωληνώσεων αυτές τις μέρες και ότι τα ισχύοντα μέτρα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα επανεξεταστούν.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, επιβεβαίωνε χθες (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι η σημερινή πίεση στο ΕΣΥ οφείλεται στη «ζημιά» των γιορτών της Πρωτοχρονιάς, στις οποίες απέδωσε και τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» που υπάρχει στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες. Με άλλα λόγια, οφείλεται στους σχετικούς κυβερνητικούς χειρισμούς την περίοδο εκείνη. «Δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική για μείωση εισαγωγών σε ΜΕΘ, θανάτων. Εκφράζεται όμως η πεποίθηση ότι η πανδημία κάποτε θα υποχωρήσει. Πρέπει να μας ενδιαφέρει, όμως, πόσους θα αφήσει πίσω της και σε τι κατάσταση», σημείωσε προχθές ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος που συνεχίζει την κριτική του...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: