26.1.22

Οι ευθύνες δεν καλύπτονται με διχίλιαρα...


Την σκληρή κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για τα τεράστια προβλήματα και την ταλαιπωρία... χιλιάδων πολιτών στην κακοκαιρία «Ελπίδα». Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδίδουν προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό ενώ κοινός τόπος είναι ότι οι κυβερνητικές ευθύνες τδεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από την διασπορά ευθυνών σε τρίτους, ούτε από την αποζημίωση των 2.000 ευρώ στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού.

Επιχείρηση πρωθυπουργικής διάσωσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμμέσως πλην σαφώς λόγο για επιχείρηση «πολιτικής διάσωσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επισημαίνοντας ότι «κρύφθηκε» τις κρίσιμες ώρες ενώ τώρα επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες που έχει. «Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα. Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού», επισήμανε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, επισήμανε ότι «η πρωτοφανής ταλαιπωρία των πολιτών σε μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία έχει έναν και μόνο υπεύθυνο: τον κύριο Μητσοτάκη» μιλώντας για «γελοιότητα του εξαφανισμένου Κ. Μητσοτάκη» που «εθισμένος στην επικοινωνιακή διαχείριση ανακοινώνει αποζημιώσεις για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό».

Την αποζημίωση των 2.000 ευρώ σχολίασε και ο αρμόδιος τομεάρχης για ζητήματα προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίτζης επισημαίνοντας ότι είναι «Δείγμα της αλαζονικής νοοτροπίας, κακομαθημένων πλουσιόπαιδων». Παράλληλα ο τομεάρχης μεταφορών Νίκος Παππάς έθεσε το ερώτημα του ««τι θα γίνει με όσους εγκλωβίστηκαν στις υπόλοιπες κεντρικές οδικές αρτηρίες; Στη Μεσογείων, την Κατεχάκη, τη Μαραθώνος, κ.ο.κ.; Θα υπάρξει πρόνοια» αναρωτώμενος αν «μπορεί η ασφάλεια και η ταλαιπωρία των πολιτών να αποτιμάται σε 1.000 ή 2.000 ευρώ;». Στο θέμα των συμβάσεων που υπογράφονται με ιδιώτες, όπως αυτή τη Αττικής Οδού εστίασε η αναπληρώτρια τομεάρχης περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη Πέρκα λέγοντας ότι «προβλέπονται ρήτρες και γεγονότα ευθύνης του δημοσίου και παίρνουν συνεχώς αποζημιώσεις» και τονίζοντας πως «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε ότι κάποιες υποδομές πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, για τέτοιες περιπτώσεις».

Κρυπτόμενος πρωθυπουργός λέει το ΚΙΝΑΛ
«Ένα διχίλιαρο και μια «συγγνώμη» ενός Υπουργού δεν επαρκούν για να καταλαγιάσει η οργή του κόσμου, ούτε για να κρύψουν την ανεπάρκεια μιας ολόκληρης κυβέρνησης και τις ευθύνες του Πρωθυπουργού» επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Τόνισε επίσης πως «η κυβέρνηση και ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, μεταθέτουν τα αποτελέσματα της δικής τους ανεπάρκειας είτε στους μετεωρολόγους, λέγοντας ότι δήθεν δεν τους ενημέρωσαν έγκαιρα, είτε στην ιδιωτική εταιρεία της Αττικής Οδού». Επισήμανε ότι «άλλο ζήτημα είναι οι δεδομένες ευθύνες μιας εταιρείας και άλλο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης».

ΚΚΕ και Μέρα 25
Αν και δεν αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης. Όπως είπε «καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση και το περίφημο ''επιτελικό κράτος'' από τις τεράστιες ευθύνες τους, που άφησαν στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, ιδιαίτερα της Αττικής». Πρόσθεσε ότι «καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς επί ώρες στην Αττική Οδό και σε άλλους οδικούς άξονες, για τα νοικοκυριά που παραμένουν ακόμη και τώρα χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για τους απροστάτευτους εργαζόμενους, για την παράλυση των μέσων μεταφοράς».

Το Μέρα 25 έχει ήδη προλάβει να καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό σχετικά με την τακτική των αποζημιώσεων. Όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφει και γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης «η όποια επικοινωνιακή αποζημίωση εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί να αποτελεί οδό διαφυγής της εταιρείας και να λειτουργήσει απαλλακτικά από μαζικές αγωγές των παθόντων». Θέτει μάλιστα το ερώτημα του αν «θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης απευθείας, αντίστοιχου επικοινωνιακού τύπου,συνεννοήσεις και με τους λοιπούς παρασιτικούς ολιγάρχες - ντόπιους καιξένους - που νέμονται τις Εθνικές Οδούς, τον ΟΣΕ και το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος;»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: