2.1.22

Σαρώνει η Όμικρον...


Ουρές εκατοντάδων μέτρων από το πρωί για ένα τεστ...

 Τη μάχη με τη νέα παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να δίνει η χώρα μας κατά το διάστημα των γιορτών, με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, γεγονός που δείχνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια... 

Πολλοί έχουν ήδη νοσήσει, ή έχουν, τη στιγμή που μιλάμε, συμπτώματα ή επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, μετά και τις οικογενειακές και εορταστικές μαζώξεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, χιλιάδες πολίτες σπεύδουν καθημερινά σε διαγνωστικά κέντρα, κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και φαρμακεία προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο για τον κορονοϊό, υπό το φόβο της νόσησης. Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή (2/1), δεύτερη μέρα του νέου έτους, οι πολίτες έχουν σχηματίσει από τις οκτώ το πρωί μεγάλες ουρές στη Νέα Σμύρνη, το Αιγάλεω και το κτίριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test. Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό μετά την επαφή με άλλα άτομα τις τελευταίες μέρες.


Η ανησυχία των πολιτών μεταφράζεται στο μέγεθος των ουρών αναμονής, όπου κάποιος μπορεί να περιμένει μέχρι και δύο ώρες για να κάνει τεστ. Δυστυχώς, η ανάγκη που έχει προκύψει για διαγνωστικούς ελέγχους δεν ικανοποιείται από τα διαθέσιμα σημεία διενέργειας δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων. Κατά συνέπεια, πολλοί πολίτες αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές δομές υγείας για ένα τεστ, ώστε να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, αναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της πρόληψης απέναντι στον ιό.


Ακόμη, μένει να φανεί αν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους ή αν θα αποδειχθεί ανεπαρκής η διαχείρισή της για άλλη μία φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα μας. 

Πάντως, οι εκτιμήσεις για σήμερα μιλούν για άλλον έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19, με τη μετάλλαξη Όμικρον να ανιχνεύεται στο 43% των θετικών δειγμάτων του 10ημέρου, όπως ανακοίνωσε χθες το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).

Η κρισιμότητα της κατάστασης φανερώνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν χθες μόνο στην Αθήνα, με 11.964 ημερήσιες μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 3.533. Τα τεστ ξεπερνούν καθημερινά το μισό εκατομμύριο την τελευταία εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: