17.1.22

Επενδύουν στον διχασμό για να αλλάξουν ατζέντα...


Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως τίποτε δεν βγαίνει στην κυβέρνηση. Στην πανδημία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο μετρώντας δεκάδες νεκρούς καθημερινά και την ίδια ώρα απλώς παρακολουθεί ένα απίστευτο κύμα...ακρίβειας να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας.

Το μοναδικό πράγμα στο οποίο τα καταφέρνει ομολογουμένως καλά είναι να επαναφέρει κάθε λίγο και λιγάκι τη ρητορική του διχασμού προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να αλλάξει την ατζέντα, λογική στην οποία υπάκουσε χθες επανειλημμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής σε ταβέρνα της Αθήνας με παρόντα τον Παύλο Πολάκη, προχώρησε σε μια εντελώς αχρείαστη όσο και επικίνδυνη δήλωση: «Η Ελλάδα είναι φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επιχείρησαν κάποιοι στο παρελθόν να το καταλύσουν αυτό με την εργαλειοποίηση των θεσμών, αλλά βρήκαν απέναντί τους την κοινωνία, βρήκαν απέναντί τους τις θεσμικές αντιστάσεις της Δημοκρατίας. Είμαστε κράτος δικαίου και ελευθερίας».

Ακολούθως, χθες, σχολιάζοντας το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Documento», το οποίο γράφτηκε με αφορμή την απίστευτη υπόθεση δίωξης του δημοσιογράφου για το σκάνδαλο Novartis, το χαρακτήρισε «εξαχρειωμένο και επικίνδυνο για τη Δημοκρατία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιθανότατα ζήλεψε τη ρητορική του κόμματός του λίγο πριν από τις εκλογές του 2015 όταν έβγαιναν στις τηλεοπτικές εκπομπές και υποστήριζαν πως «θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα σας πάρουν τα σπίτια».

Η υπόθεση Πολάκη
Η κυβέρνηση επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους από το Σάββατο για την υπόθεση Πολάκη. Δημοσίευμα του ιστότοπου iefimerida.gr, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι αποτελεί ένα από τα πιο καλά πληρωμένα μέσα της λίστας Πέτσα, ανέβασε την είδηση ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε αστυνομικό σε ταβέρνα στην οποία έτρωγε, επειδή ο τελευταίος ήθελε να βεβαιώσει πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων περί covid στο μαγαζί. Η απειλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν πως ο κ. Πολάκης είπε στον αστυνομικό: «Θα δεις πού θα σε στείλω». Την ίδια ώρα χθες, ένας άσχετος βουλευτής της Ν.Δ., ο εκ Πειραιώς Χριστόφορος Μπουτσικάκης ανέβασε στο twitter κομμάτι από τη φερόμενη αναφορά του αστυνομικού στην υπηρεσία του, όπου σημειωνόταν ότι ο κ. Πολάκης τον απείλησε κατά τη διάρκεια ελέγχου. Αποτελεί βασικό ερώτημα πώς ένας βουλευτής Πειραιά είχε στην κατοχή του την υποτιθέμενη κατάθεση του αστυνομικού, γεγονός για το οποίο ο κ. Οικονόμου δεν είπε κουβέντα.

Ωστόσο τα όσα φέρεται να καταθέτει ο αστυνομικός και υιοθετεί η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιογράφος που βρισκόταν στο εν λόγω μαγαζί τη στιγμή του επεισοδίου και έτρωγε. Πρόκειται για τον Μιχάλη Παπανίδη που με άρθρο του στον ιστότοπο zougla.gr καταθέτει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Σύμφωνα με όσα έγραψε, «δυστυχώς για όσους διακινούν οτιδήποτε άλλο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ημουν παρών στο συμβάν, χωρίς βεβαίως να είμαι συνδαιτημόνας του κ. Πολάκη. Ετρωγα απλώς με την παρέα μου στο συγκεκριμένο εστιατόριο όταν μπήκαν να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο. Στο επίμαχο σημείο ο πρώην υπουργός τονίζει ότι αυτό που γίνεται είναι άδικο και απευθύνεται στον επικεφαλής του κλιμακίου λέγοντας: “Συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις εντολή να γράψεις”. Κι έρχεται η απάντηση που μας αφήνει όλους άναυδους: “Ναι, έχω εντολή να γράψω”».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει επίσης πως υπήρχαν και άλλοι μάρτυρες στο περιστατικό και πως κανένα επεισόδιο δεν έγινε, ενώ δεν αναφέρει τίποτε για τις φερόμενες «απειλές» Πολάκη προς τον αστυνομικό. Από την πλευρά του ο τέως αναπληρωτής υπουργός απάντησε με εξώδικο προς τον ιστότοπο iefimerida.gr με την προειδοποίηση πως αν δεν ζητήσουν συγγνώμη θα ακολουθήσει κάθε δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος.

Το άρθρο Τσίπρα
Χθες, η εφημερίδα «Documento» κυκλοφόρησε μεταξύ άλλων με μια σειρά άρθρων συμπαράστασης προς τον Κώστα Βαξεβάνη αναφορικά με την εν εξελίξει δίωξή του. Ανάμεσά τους ήταν κι ένα άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε πως «η τακτική αυτή (σ.σ. της δίωξης δημοσιογράφων) όμως σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κατηγόρησε ότι με αυτό το άρθρο επιλέγει «να στηρίξει πολιτικά και ηθικά την επίθεση Πολάκη στην ελληνική Δικαιοσύνη, με αφορμή την κλήση του κ. Βαξεβάνη προκειμένου να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για μια σειρά από σοβαρές αξιόποινες πράξεις» και ότι «με τον τρόπο αυτό πλήττει άμεσα το σκληρό πυρήνα της ελληνικής Πολιτείας: Τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία».

Και η δήλωση Οικονόμου τελείωνε ως εξής: «Μετά το καλοκαίρι του 2015 όλοι ξέρουν για το τι είναι ικανός ο κ. Τσίπρας. Επιχείρησε να δημιουργήσει καθεστώς, εργαλειοποιώντας τους θεσμούς σε βάρος της συνταγματικής τάξης. Οι θεσμικές άμυνες της Δημοκρατίας μας και κυρίως η ελληνική κοινωνία του έκλεισαν το δρόμο. Αυτό που δεν συνέβη με την “πρώτη φορά Αριστερά”, δεν θα συμβεί ποτέ στο μέλλον».

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου απάντησε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει η εκδοχή της αστυνομίας, επιλέγοντας να αγνοήσει τις μαρτυρίες πολιτών που ήταν παρόντες στο περιστατικό και πως «αντί να κάνουν τον τιμητή όσοι προσέβαλαν τον ελληνικό λαό με κορωνογλέντια και μοτοκρός την ώρα της καραντίνας, καλό είναι να απαντήσουν –και μάλιστα ο ίδιος ο κος Θεοδωρικάκος– σε πολύ πιο σοβαρά ερωτήματα:

• Υπάρχει όντως εντολή σε αστυνομικούς να κόβουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης ανεξάρτητα από το αν τηρούνται ή όχι τα μέτρα υγειονομικής προστασίας;

• Εχουν πρόσβαση οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε υπηρεσιακά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.;

• Την προβοκάτσια πολλοί εζήλεψαν, το παρακράτος ουδείς»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: