24.1.22

Χιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο φαινόμενο...


...που αναμένεται να πλήξει την Αττική...

Πολύ δύσκολο θα είναι το επόμενο 48ωρο με επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην ανατολική και βόρεια Αττική, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Εδώ και μέρες ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για την κακοκαιρία Ελπίδα που έρχεται, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για... αλυσίδες ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, και ο Τάσος Αρνιακός μιλά για ιστορικό χιονιά με 10-20 πόντους χιόνι στην Αθήνα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα γράφει ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο οποίος στις τελευταίες του εκτιμήσεις κάνει λόγο για «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» που αναμένεται να «χτυπήσουν» την Ελλάδα.

«Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι» συμπληρώνει και εξηγεί πως:

«Η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας.

Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες»...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: