18.1.22

Ο Τζόνσον «εκδικείται» το BBC παγώνοντας τη χρηματοδότηση...


Τη στιγμή που τα δελτία ειδήσεων του BBC καταγράφουν από τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης των τελευταίων 20 ετών και παραμένει το πιο αξιόπιστο μέσο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να παγώσει για δύο χρόνια την χρηματοδότηση του βρετανικού φορέα ενημέρωσης.

Όπως... μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η βρετανική κυβέρνηση δια της υπουργού Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παγώσει τη χρηματοδότηση του BBC για δύο χρόνια με τους επικριτές της να την κατηγορούν για «πολιτιστικό βανδαλισμό». Το BBC που δημιουργήθηκε για να εκπαιδεύει, να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί, έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο για την υψηλής ποιότητας ειδησεογραφική του παραγωγή, το δράμα και τα ντοκιμαντέρ από παρουσιαστές όπως ο Ντέιβιντ Άτενμπορο.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει για δύο χρόνια τη χρηματοδότηση του BBC, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, όπως υποστηρίζει, τους οικονομικούς πόρους των πολιτών. Όπως δήλωσε «δεν είναι πρόθεση κανενός να καταστρέψει το BBC», «είναι ένας φάρος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενώ υπουργοί του, το κατηγόρησαν ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρηση.

Η Ντόρις είπε ότι το τέλος χρήσης, που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα παγώσει για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται ακολουθώντας με την πορεία του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση θα εξετάσει το μέλλον αυτού του ανταποδοτικού τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση με φόντο τις νέες τεχνολογίες που αναδύθηκαν και έφεραν επανάσταση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, αφότου ιδρύθηκε το BBC, πριν από 100 χρόνια.

Ο γενικός διευθυντής του BBC και ο πρόεδρος Richard Sharp, δήλωσαν ότι το πάγωμα θα απαιτήσει σκληρές επιλογές που θα επηρεάσουν τους συνδρομητές. Σύμφωνα με αναλυτές το πάγωμα θα απαιτήσει περικοπές στην παραγωγή του BBC, η οποία περιλαμβάνει το παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό ραδιόφωνο, το διαδικτυακό περιεχόμενο και την τηλεόραση μετάδοσης και κατά παραγγελία.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να θέτουμε αυτά τα πραγματικά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης του BBC», είπε η Ντόρις μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Και να εξετάσουμε αν το υποχρεωτικό τέλος άδειας, με ποινικές κυρώσεις (για τη μη καταβολή του) για τα νοικοκυριά είναι πλέον ο κατάλληλος τρόπος» χρηματοδότησης, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού. .

Το τέλος θα παγώσει στις 159 λίρες ετησίως (190 ευρώ) ανά νοικοκυριό μέχρι το 2024. Με τη νέα ρύθμιση το BBC θα λάβει συνολικά γύρω στα 3,7 δισεκ. λίρες.

Η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος για θέματα πολιτισμού, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά επίθεση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: