7.12.21

Mητσοτάκης: Εμμένει στην πανδημία ανεμβολίαστων...

...υπερασπίζεται το πρόστιμο...
Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με την απειλή προστίμου επιχείρησε να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πάντως φιλελεύθερος, μέσα από συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και... την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, ενώ για άλλη μια φορά διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdown».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ότι «έκτοτε παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ραντεβού για την α' δόση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας». «Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία είναι ο εμβολιασμός», τόνισε.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την απειλή προστίμου είπε ότι η κυβέρνηση του αρέσκεται να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι το «ύστατο μέτρο». Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως τις 16 Ιανουαρίου, όταν και ξεκινά να ισχύει το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, η πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 θα έχει λάβει την απόφαση να εμβολιαστεί. 

«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής, ωστόσο, πιστεύω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση, μόλις εμφανίστηκε η μετάλλαξη Ο για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά, είπαμε πως αυτή είναι η σωστή απόφαση και πρέπει να την πάρουμε τώρα», σημείωσε. 

Κάποια στιγμή η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα μπορούσε να έχει πάρει νωρίτερα την απόφαση για υποχρεωτικότητα και του παρέθεσε ένα γράφημα με τα ποσοστά εμβολιασμένων σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. «Δεν ξέρω τι εννοείτε με γείτονες αλλά στην Πορτογαλία το 81,6% είναι πλήρως εμβολιασμένο» σημείωσε η Αμανπούρ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκ νέου λόγο για πανδημία ανεμβολίαστων, αν και πλέον πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε αποκλειστικά για πανδημία ανεμβολίαστων, και τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περιορισμένες αντιδράσεις σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μάλιστα, έριξε και ευθύνη στην αντιπολίτευση λέγοντας πως στην Ελλάδα δεν έχουμε πολιτική συναίνεση γύρω από το ζήτημα της πανδημίας και επέκρινε την απόφαση της αντιπολίτευσης να «πολιτικοποιήσει» την πανδημία, κάνοντας λόγο για «μεγάλο λάθος».


Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού επ αφορμή και της πρόσφατης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας, αλλά και τη μετάβασή του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε εκ νέου πως «δεν έχει υπάρξει επαρκής αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά στην κατανομή των βαρών» τονίζοντας πως «υπάρχουν χώρες, που θεωρούν πως το Μεταναστευτικό δεν είναι δικό τους πρόβλημα». 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα «προστατεύει τα σύνορα της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» την ώρα, που επιχειρεί να εξουδετερώσει τα κυκλώματα των διακινητών, όπως σημείωσε. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να σώζουμε ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεργαζόμαστε με τους γείτονες μας και εν προκειμένω με την Τουρκία. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό. Τώρα έχουν υιοθετήσει διαφορετική τακτική και ορθά το έχουν κάνει. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όπως συνέβη το 2015, δεν αποτελεί τη λύση και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: