7.12.21

Ηττήθηκε η αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή Λοβέρδου...


...εκτιμά η Κουμουνδούρου...

Την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας για να ξεδιπλώσει την πρωτοβουλία του για συντονισμό στα θέματα της πανδημίας και ως τότε όπως επιβεβαίωσε και επισήμως χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η αξιωματική αντιπολίτευση απλώς θα παρακολουθεί χωρίς να σχολιάζει τις... εσωκομματικές διαδικασίες. Επομένως η συνάντηση με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Η είδηση όμως δεν αφορά την συνειδητή “σιωπή” του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από όσα λαμβάνουν χώρα στο Κίνημα Αλλαγής περί την ανάδειξη νέου αρχηγού αλλά το γεγονός πως η Κουμουνδούρου εμμέσως πλην σαφώς βάζει θέμα για τις δημοσκοπήσεις αναδεικνύοντας τη διάσταση πιθανής προσπάθειας χειραγώγησης προτού στηθούν οι κάλπες στο ΚΙΝΑΛ. Να σημειωθεί ότι 14 στις 17 δημοσκοπήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά αλλά έδειχναν πρώτο για την ηγεσία τον κ. Λοβέρδο που έμεινε εκτός β’ γύρου. 

“Τα χθεσινά ωστόσο αποτελέσματα  επιβεβαίωσαν ένα φαινόμενο που οφείλει να μάς προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη. Και μόνο η χρήση του ρήματος “προβληματίσει” υποδηλώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο έχει θορυβηθεί από τα αποτελέσματα που “έδιναν” οι μετρήσεις πριν από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αλλά ενδεχομένως κι ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να διερευνηθεί τυχόν προσπάθεια χειραγώγησης Επιπλέον η αναφορά στον πρώτο που δεν σημαίνει και

πρώτος στην κάλπη εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει και στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται με επίκεντρο τη πρόθεση ψήφου και τη δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές.

Τα θέματα που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκτούν πρόσθετη σημασία με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία εξεταστική επιτροπή που διερευνά τυχόν προσπάθεια χειραγώγησης ακόμη και μέσω μίας εταιρείας δημοσκοπήσεων της Opinion Poll η σχέση της οποίας με την κυβέρνηση τελούν υπό διερεύνηση. Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξίωσε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν η εν λόγω εταιρεία δημοσίευσε ευρήματα δημοσκόπησης που εμφάνιζε πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και δεύτερη με 15 μονάδες διαφορές την τότε πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζουν την αστοχία των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και υπαινίσσονται ότι υπήρξε ένα σύστημα που ήθελε  να προκαλέσει αν όχι επιβάλλει την πρωτιά του κ. Λοβέρδου στις κάλπες.

Λένε πως όλες οι μετρήσεις τον έδειχναν πρώτο με διαφορά όμως κατέληξε εκτός δεύτερου γύρου τρίτος με μεγάλη απόσταση να τον χωρίζει από τον πρώτο Νίκο Ανδρουλάκη που τον εμφάνιζαν ή δεύτερο ή τρίτο και να κοιτάζει από μακριά την κυριαρχία του κ. Λοβέρδου.

Από το σύστημα που περιγράφουν παράγοντες της Κουμουνδούρου δεν εξαιρούν μάλιστα και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη Κυριακή και το ΚΙΝΑΛ, από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν ότι δεν θα τοποθετηθούν δημοσίως μέχρι και την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου. Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα αποτελέσματα στο ΚΙΝΑΛ συμπεραίνουν ότι η καθαρή αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή που εξέφραζε ο κ. Λοβέρδος ηττήθηκε και αναφέρουν ότι η αποτυχία Λοβέρδου συνιστά αποτυχία Μητσοτάκη με βάση και την εικόνα που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Κατά την Κουμουνδούρου οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στο επιτελείο Μητσοτάκη καθώς η μη εκλογή του κ. Λοβέρδου που θα έκλεινε κάθε συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση αφήνει ανοιχτές μία σειρά από πιθανές εξελίξεις.

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: