6.12.21

Ενας πάπας που τολμά να λέει αλήθειες...


Είναι ένας από τους ισχυρότερους πνευματικούς ταγούς στον κόσμο, θρησκευτικός ηγέτης εκατομμυρίων ανθρώπων. Και δεν διστάζει να μιλήσει πολιτικά και μάλιστα ρηξικέλευθα και ριζοσπαστικά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως... πηγαίνει ενάντια στο (ακροδεξιό) ρεύμα των καιρών.

Ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα και δεν δίστασε να μιλήσει καίρια για το προσφυγικό, κουρελιάζοντας με ευγένεια το σκηνικό φιέστας που η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει.

«Θα γύριζες πίσω την Μαρία και τον Ιησού;» έγραφε ένα πανό στον καταυλισμό όπου επιβιώνουν οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη – και ήταν σαν να συνομιλεί με παλιότερο κήρυγμα του ποντίφικα, όπου ο ίδιος είχε διδάξει με την επαναστατική και αναζωογονητική ματιά του το Ευαγγέλιο, περιγράφοντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν τους επιγόνους των βιβλικών γεννητόρων του Χριστού που προσπαθούν να διασωθούν από τους επιγόνους του Ηρώδη.

Ετσι και τώρα στο Καρά Τεπέ, ο Φραγκίσκος είπε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας: «Οταν απωθούνται οι φτωχοί, απωθείται η ειρήνη. Φράχτες και εθνικισμοί οδηγούν σε καταστρεπτικά αποτελέσματα. […] Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι αρκεί να διασώσουμε τον εαυτό μας, υπερασπιζόμενοι τον εαυτό μας από τους πιο αδύναμους […] Δεν χρησιμεύουν οι μονομερείς ενέργειες, αλλά πολιτικές ευρείας πνοής. Ας μη γυρίσουν οι πλάτες προς την πραγματικότητα, ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών, ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί».

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψή του στο νησί, ο ποντίφικας (σε αντίθεση με όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυρίζεται) διαπίστωσε πως «στο μεταναστευτικό θέμα ελάχιστα έχουν αλλάξει» και πως «στην Ευρώπη υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μια υπόθεση που δεν τους αφορά. Και πόσες συνθήκες ανάξιες ανθρώπων! Πόσα hotspots όπου μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε συνθήκες ακραίες, χωρίς να βλέπουν λύσεις στον ορίζοντα!»

«Δεν λύνονται τα προβλήματα και δεν καλυτερεύει η συμβίωση υψώνοντας φράκτες», είπε ο πάπας, αμφισβητώντας ευθέως την Ευρώπη-φρούριο. «Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών [...] Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού!»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: