2.12.21

"Ξέχασε" το πολιτικό κόστος αφού χάθηκε ο έλεγχος


Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω, με την απειλή προστίμου 100 ευρώ το μήνα, υπερασπίστηκε απέναντι στις έντονες αντιδράσεις χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι... δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου εμφανίστηκε βέβαιος ότι γρήγορα θα αποδειχθεί η ορθότητα της επιλογής του. Από το Μαξίμου παρέπεμπαν στον επταπλασιασμό των ραντεβού για την πρώτη δόση πολιτών άνω των 60 ετών μέσα σε 14 ώρες από τις ανακοινώσεις του νέου μέτρου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν μάλιστα ότι ένας στους δύο ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας θα κάνει τελικά το εμβόλιο προτού αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα από τις 16 Ιανουαρίου. Ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο βέβαια μένουν 250.000 περίπου σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές, όμως θεωρείται πως ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη κατηγορία δεν πείθεται με τίποτα.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως μίλησε για πολιτικό κόστος και για την ευθύνη, δήλωσε ότι... βασανίστηκε καθώς ως φιλελεύθερος πολιτικός κανονικά θα έπρεπε να είναι κατά της υποχρεωτικότητας, αλλά για άλλη μία φορά αφήνει εκτός του κάδρου των μέτρων την Αστυνομία και την Εκκλησία. Το... επιχείρημα του μάλιστα ήταν ότι δεν είναι γεμάτες με αστυνομικούς οι ΜΕΘ, αλλά με ηλικιωμένους. Σκεπτικό πάντως που παραγνωρίζει ότι η Αστυνομία καλείται να πραγματοποιεί ελέγχους για πιστοποιητικά εμβολιασμού κλπ και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των ένστολων κατά του κορονοϊού πυροδοτεί τις αντιδράσεις και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των συνωμοσιολόγων αντιεμβολιαστών.

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα όλων των πολιτών πάντως ανοίγει πλέον σε επίπεδο ΕΕ. Η Αυστρία ήδη έχει προαναγγείλει υποχρεωτικό εμβολιασμό από το Φεβρουάριο και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, καθώς ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σόλτς τάχθηκε υπέρ του μέτρου, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της χώρας για να αποφασίσουν μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων από το λιανεμπόριο και τα γήπεδα. Αλλά το στίγμα για την ΕΕ έδωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι είναι ώρα η Ευρώπη να σκεφτεί σοβαρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αν και η απόφαση ανήκει στα κράτη- μέλη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πάντως ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ακυρώνεται και η κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση γενικότερα τρέχει τώρα να πάρει μέτρα για να “σώσει” τα Χριστούγεννα και να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία, αφού άλλωστε λεφτά για lockdown δεν υπάρχουν, αλλά χωρίς να δυσαρεστήσει ούτε συγκεκριμένα εκλογικά κοινά. Η εισήγηση της επιτροπής να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στα χριστουγεννιάτικα πάρκα θέτει το ερώτημα υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους.

Η επιτροπή ανταποκρίθηκε επίσης στην πρόταση Μητσοτάκη η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνεται στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, αλλά μόνο για τους άνω των 30 ετών. Ενώ πλέον πιστοποιητικό νόσησης θα βγαίνει μόνο με μοριακό τεστ και όχι με rapid test, για να παταχθεί το φαινόμενο πλαστών πιστοποιητικών...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: